Svaigu zemeņu sezona – lieliski. Bet, tiklīdz sarkanais traips nonāk uz apģērba, seko jautājums: "Kāpēc tas tik grūti iztīrāms?" Turklāt dažas tīrīšanas metodes situāciju tikai pasliktina. Kā cīnīties ar zemeņu traipiem, stāsta “Good Housekeeping”.
Kāpēc zemeņu traipi ir tik spītīgi?
Zemenes satur:
dabīgos pigmentus (antociānus) - tie piešķir ogām krāsu un stingri “pieķeras” audumam;
dabīgās augļskābes, kas var padarīt traipu dziļāku, ja neiztīra uzreiz;
cukuru, kas sakalstot piesaista netīrumus un nostiprina traipu.
Jo ilgāk traips stāv, jo vairāk tas “iesēžas” šķiedrās.
Ko nedarīt (tas tiešām pasliktina situāciju)
Netīrīt ar karstu ūdeni uzreiz. Tas “nofiksē” pigmentu audumā.
Neberzt ar ziepēm sausā veidā. Ziepes var “ielīmēt” krāsu šķiedrās.
Nepakļaut saulei, pirms traips izzudis. UV stari var to nostiprināt.
Kā pareizi rīkoties, lai traips izzustu
Rīkojies nekavējoties
Noskalo traipu ar aukstu ūdeni no nepareizās (iekšējās) puses, lai krāsa izskalotos ārā, nevis dziļāk iekšā.
Izmēģini skābu šķīdumu
Samitrini traipu ar citrona sulu vai baltā etiķa šķīdumu (1:1 ar ūdeni). Atstāj uz dažām minūtēm, tad izskalo.
Soda + citrons
Apkaisi ar cepamo sodu, uzpilini pāris pilienus citrona sulas. Putošana palīdz atraisīt pigmentu. Neatstāj ilgāk par 5 min.
Traipu noņemšanas līdzeklis + veļas mazgāšana
Ja traips paliek, lieto traipu tīrīšanas līdzekli un izmazgā apģērbu 30-40°C temperatūrā.
Atkārtošanas vērts
Ja pēc pirmās mazgāšanas traips nedaudz palicis, nežāvē! Tas fiksēs traipu. Atkārto iepriekšējo soli.
Lina un kokvilnas audumiem palīdz arī traipu mērcēšana paniņās vai kefīrā (dabīgās skābes sadala pigmentus), bet tikai uz gaišas veļas.
Zemeņu traipi nav neiznīcināmi - galvenais ir ātra reakcija un pareizie paņēmieni. Ja izvairīsies no karsta ūdens un pareizi sagatavo audumu, pat no balta apģērba zemeņu traipus var izņemt bez pēdām