Pilsētas vidē, kur zaļās zonas ir ierobežotas, balkona vai palodzes pārvēršana par aromātisku garšaugu dārzu ir gan praktiska, gan estētiski pievilcīga. Tas ne tikai nodrošinās jūs ar svaigiem garšaugiem kulinārijas vajadzībām, bet arī radīs mierpilnu oāzi ikdienas steigā. Uzziniet, kādus garšaugus viegli audzēt pat iesācējiem kopā ar “farmtojar.com”.
Piemērotu garšaugu izvēle
Sāciet ar garšaugiem, kas labi aug konteineros un ir piemēroti jūsu balkona apstākļiem.
Saulainiem balkoniem piemēroti ir baziliks, rozmarīns un timiāns, savukārt daļēji ēnainās vietās labi jutīsies piparmētra, pētersīļi un maurloki.
Atbilstošu konteineru izvēle
Garšaugiem ar dziļām saknēm, piemēram, koriandram un pētersīļiem, nepieciešami dziļāki podi, savukārt citiem pietiks ar seklākiem traukiem.
Ja iespējams, izvēlieties māla vai terakotas podus, jo tie ir elpojoši un nepārkarst saulē, pretēji plastmasai.
Kvalitatīvas augsnes izmantošana
Izmantojiet labi drenētu augsni, kas bagātināta ar organiskām vielām. Lai uzlabotu drenāžu, podu apakšā var ievietot keramzīta vai māla lauskas.
Laistīšana un mēslošana
Garšaugiem nepieciešama regulāra laistīšana, īpaši karstās dienās, taču izvairieties no pārmērīgas laistīšanas, kas var izraisīt sakņu puvi.
Augšanas sezonā reizi nedēļā var izmantot šķidro mēslojumu, lai nodrošinātu nepieciešamās barības vielas.
Augu aizsardzība un kopšana
Ziemā pasargājiet augus, pārnesot tos iekštelpās vai novietojot tuvāk sienai, lai izmantotu ēkas siltumu. Vasarā, ja saule ir pārāk spēcīga, nodrošiniet ēnojumu, lai novērstu lapu apdegšanu.
Vertikālas dārzkopības izmantošana
Lai maksimāli izmantotu balkona telpu, apsveriet vertikālu dārzkopības risinājumu, piemēram, pie sienas stiprināmus plauktus vai piekaramos podus. Tas ļaus efektīvi izmantot pieejamo vietu un radīs zaļu sienu, kas arī papildinās balkona estētiku.
Regulāra ražas novākšana
Regulāri apgrieziet un izmantojiet savus garšaugus, lai veicinātu to kuplāku augšanu un novērstu ziedēšanu, kas var izmainīt lapiņu garšu.
Ar rūpīgu plānošanu un kopšanu jūsu balkons var kļūt par zaļu oāzi, kas nodrošina svaigus garšaugus un priecēs acis un sirdi visu sezonu!