TOP 10 notikumi kultūrā no 12. līdz 18. oktobrim

8.lapa

Dabas dvēseles manifestācija

Foto: publicitātes

Ar radošās enerģijas izvirdumu un nepiekāpīgiem ģitāras rifu dārdiem ceturtdien, 17. oktobrī, plkst. 19.00 kinoteātrī “Splendid Palace” Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF, 17.-27.oktobrī) norisi atklās Uģa Oltes filmas ”Tesa man” (2024) seanss.

Poētiskā mūzikas filma, kas festivāla atklāšanas vakarā piedzīvos savu pasaules pirmizrādi, elpu aizraujošos smagās mūzikas trio “Tesa” skaņdarbu ritmos un hipnotiskās Vidzemes ainavās atsedz mākslas un dabas maģisko mijiedarbību un ļauj pieredzēt pasaules animisko garu.

“Grūti iztēloties labāku kombināciju RIGA IFF atklāšanas notikumam, kā šo elpu aizraujošo mūzikas un dabas savienojumu kino mākslas darbā, kas svinēs savu pasaules pirmizrādi, ievibrējot Rīgas senākā kinoteātra “Splendid Palace” greznās telpas.

Neparastajā mūzikas filmā satikusies izcila operatoru, mākslinieku un mūziķu komanda, kas ļāvusies aizrautīga režisora pārliecinošai vīzijai.

Tā būs festivāla vienpadsmitās sezonas spilgta un spēcīga ieskandināšana,” stāsta festivāla vadītāja Liene Treimane.

“Tesa” skaņdarbu psihedēliskajiem mutuļiem mijoties ar gaisu, tvaiku, pelniem un mālu, filma - rituāls - ieved skatītāju abstraktā, dabas likumiem un iegribām pakļautā telpā. Smalko robežu starp dabu un cilvēku, trūdošajām lapām un pirmo sniegputeni, iemūžinājuši deviņi Latvijas kinooperatori, spilgti dažādu paaudžu kameras meistari. Tikmēr amfiteātrī - mālaina kalna šķērsgriezumā starp Drustiem un Jaunpiebalgu -, ieslīdot nakts radītajās gaismēnās, atdzīvojas mākslinieka Andra Eglīša scenogrāfija un pati daba pieņem savu pelniem un mālu noklāto ķermenisko formu.

“Pusaudža gados pavadīju neskaitāmus vakarus, spēlējot mūziku kopā ar draugiem. Mūzika man joprojām šķiet vismaģiskākā no mākslām (lai gan kino ir visaizraujošākā). Toreiz sapratu, ka spēlēšana grupā ir ne tikai visspēcīgākā neverbālās komunikācijas forma, bet arī rituāls, kurā dzimst kaut kas tāds, ko viens cilvēks radīt nespēj. Filmā “Tesa man” vēlējos iemiesot šo sajūtu.

Uzgleznot uz ekrāna šo spēku, kas virmo gaisā, kad cilvēki kaut ko rada kopā.

Šādam alķīmiskam eksperimentam Latvijā nav spēcīgāku sastāvdaļu par smagās mūzikas trio “Tesa” mūziku un Andra Eglīša iztēles skartu Vidzemes ainavu. Pievienojot tam vēl bariņu talantīgu cilvēku, kas šo reakciju spēj ierakstīt un nofilmēt, un nedaudz tukšuma, kur izpausties nejaušībai,” raksturojot savu jaunāko, kolektīvā radošuma un savvaļas dabas savstarpējās attiecības izzinošo veikumu, atklāj režisors Uģis Olte.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās, kā arī Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Masturbācija vīriešiem noder tik daudzos veidos. Tā var mazināt stresu, uzlabot garastāvokli un palīdzēt aizmigt. Regulāra ejakulācija var pat samazināt risku saslimt ar prostatas vēzi un palīdz dzīvot ilgāk. Bet kā tas ietekmē testosteronu?

Svarīgākais