Kultūras pasākumi līdz 4. oktobrim, apmeklējami bez maksas

7.lapa

Parku sociālā un simboliskā nozīme

Foto: publicitātes

No ceturtdienas, 26. septembra, grāmatnīcā un mākslas telpā „Aminori” būs skatāma mākslinieka Kristapa Priedes izstāde „Parks”.

Ideja izstādes tēmai māksliniekam radusies, iedvesmojoties no arhitektūras kritiķa Venta Vīnberga esejas „Geji Rīgas parkos”, kas bija publicēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas izdevumā „No Arkādijas līdz Marsam” (2023). Izstādē Kristaps Priede pievēršas parku sociālajai un simboliskajai nozīmei, kā arī to vizuālajai interpretācijai mūsdienu kontekstā.

Parkiem vēsturiski bijusi nozīmīga loma geju dzīvē, kalpojot par vietu, kur iepazīties, veidot kontaktus un izrādīt pretestību sabiedrības uzspiestajām normām. Parku loma laika gaitā ir mainījusies, atspoguļojot plašākas izmaiņas sabiedrības attieksmē pret LGBTQ+ identitāti, taču parki joprojām ir galvenās vietas geju kopienas kultūrvēsturiskajā ainavā.

„Literatūrā, kino un mākslā parki bieži attēloti kā nozīmīgas vietas geju dzīvē, aplūkojot un pētot noslēpumainības, riska, vēlmes un kopienas tēmas, atspoguļojot sarežģītās attiecības starp gejiem un sabiedrisko telpu,” stāsta Kristaps Priede.

„Dažos parkos pasaulē, kas zināmi kā “krūzinga” vietas, novietotas piemiņas plāksnes vai izveidoti memoriāli. Piemēram, Ņujorkā Kristofera parkā un ielā netālu no „Stonewall Inn” geju bāra, kur 1969. gada jūnijā notika piecu dienu ilgas sadursmes ar policiju, izveidots šim notikumam veltīts tēlniecības objekts. Berlīnē izveidots memoriāls, kas godina nacisma laikā vajāto un nogalināto homoseksuāļu piemiņu. Savukārt Mančesterā, parkā pie Kanāla ielas (Canal Street), izveidota skulptūra angļu ģeniālā matemātiķa un datorzinātnes pamatlicēja Alana Tjūringa piemiņai.”

Izstādē „Parks” būs apskatāmas 12 jauktā tehnikā radītas gleznas, kurās Kristaps Priede dabas abstrakcijas savienojis ar atpazīstamu vides elementu fotogrāfijām un mākslīgā intelekta ģenerētiem tēliem.

Kristaps Priede (1990) studējis Latvijas Mākslas akadēmijā, ieguvis maģistra grādu Glezniecības (2017) un Tēlniecības (2021) apakšnozarēs. Ieguvis maģistra grādu nozarē „Māksla publiskajā sfērā” Lucernas Lietišķo zinātņu un mākslas universitātē Šveicē (2020). Papildinājis zināšanas arī citviet Šveicē un Lielbritānijā. Piedalās izstādēs kopš 2011. gada. Sarīkojis vairāk nekā desmit personālizstādes Latvijā un ārvalstīs - Lielbritānijā, Šveicē, Ķīnā. Piedalījies rezidencēs Šveicē, Islandē, Singapūrā un ASV. „SEB stipendijas glezniecībā” laureāts 2017. gadā. Ieguvis vairākus apbalvojumus, tostarp, otro vietu Latvijas Bankas rīkotajā konkursā par novatorisku dizainu Latvijas gada monētai 2018. gadā.

Izstāde „Parks” būs apskatāma grāmatnīcā un mākslas telpā „Aminori” Krišjāņa Valdemāra ielā 69 līdz 26. novembrim. Grāmatnīca atvērta darba dienās plkst. 11.00-18.00 un sestdienās plkst. 11.00-16.00. Ieeja bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Nededziniet kritušās lapas - tās var būt ļoti noderīgas dārzam. Šis materiāls var būt ļoti vajadzīgs dārzam, ja izmanto saprātīgi. Jāņem vērā, ja lapām ir slimības vai kaitēkļu bojājumu pazīmes, labāk tās izņemt. Pretējā gadījumā infekcija izplatīsies uz veseliem augiem.

Svarīgākais