TOP 10 notikumi kultūrā no 21. līdz 27. septembrim

3.lapa

Divas pirmizrādes JRT

Foto: publicitātes

Otrdien, 24. septembrī, plkst. 19.30 pirmizrāde Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē - “Verters”. Režisore - Kristīne Vītola. Savukārt ceturtdien, 26. septembrī, pirmizrāde Jaunā Rīgas teātra Jaunajā zālē - “Melnais piens/2024”. Režisors - Alvis Hermanis.

“Verters” ir izrāde pēc Johana Volfganga fon Gētes romāna “Jaunā Vertera ciešanas”. Autors romānu sarakstīja, būdams 24 gadus jauns, nonākot nelaimīgas mīlestības varā.

Toreiz viņš domāja par pašnāvību, bet viņam izdevās transformēt plosošās izjūtas radošā darbā.

Tapa Gētes pirmais romāns, kas 1774. gadā atnesa viņam milzīgu popularitāti. Šo grāmatu lasīja visi. Napoleons Bonaparts padarīja to par savu mūža pavadoni it visur. Lomās: Ivars Krasts, Sabīne Tīkmane, Agate Krista.

Publicitātes foto

Pirms 15 gadiem tapa izrāde “Melnais piens” (attēlā), kas apceļoja daudzas pasaules zemes. Šis poētiskais stāsts par latviešu saiti ar dabu un kosmosu kļuva universāls un saprotams arī tālu prom no Latvijas.

Kas ir tā pazaudētā paradīze, no kuras mēs visi nākam, un ar kuru varam atkal satikties atmiņās?

Jaunā Rīgas teātra aktieri šovasar devās uz laukiem, veicot izpēti, un ir atveduši jaunus stāstus. Par Latvijas laukiem, par Latvijas cilvēkiem, par Latvijas govīm. Par mums pašiem. Šodien.

Piedalās: Vilis Daudziņš, Elita Kļaviņa, Sandra Kļaviņa, Jana Čivžele, Kristīne Krūze un Aminata Grieta Diarra.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?