Kultūras pasākumi līdz 6. septembrim, apmeklējami bez maksas

3.lapa

Dzejas dienas

Starptautiskais dzejas festivāls “Dzejas dienas” šogad norisināsies no 1. līdz 15. septembrim, taču visa mēneša garumā notiks arī dažādi citi pasākumi novados.

“Dzejas dienas” tiks atklātas mākslas centrā “Noass” (Rīgā) svētdien, 1. septembrī, plkst.16.00 ar Simonas Orinskas dejas performanci.

Ar lasījumiem uzstāsies dzejnieki, iepriekšējo gadu “Dzejas dienu” balvas laureāti - Ivars Šteinbergs, Artis Ostups un Marts Pujāts.

21. reizi “Dzejas dienās” notiks poētiskā pastaiga pilsētvidē - “Ceļojums ar dzejniekiem”, uzsākot ceļu Ziedoņdārzā un noslēdzot Vagonu ielā. Festivāla programmu papildinās arī starptautiski viesi - dzejnieki no Somijas, Ungārijas, Igaunijas un Lietuvas.

Somu dzejas vakars norisināsies 6. septembrī, un tajā varēs dzirdēt divu somu dzejnieku Heidi Īvari un Villes Hitenena dzeju Guntara Godiņa atdzejojumā.

Bet 10. septembrī uzstāsies viesis no Ungārijas - dzejnieks, scenārists, tulkotājs unpasniedzējs Andrāšs Gerevičs. Pasākumā izskanēs jauni atdzejojumi, kā arī norisināsies diskusija starp tulkotāju un autoru.

Savukārt 13. septembra Baltiešu dzejas vakarā piedalīsies igauņu rakstniece, dzejniece, tulkotāja, redaktore Karolīna Pihelgas, igauņu dzejniece Pireta Peldvere, divi lietuviešu dzejnieki Ernests Noreika un Vitauts Stankus.

Plānots, ka 8. septembrī notiks latgaliešu dzejas vakars.

Pasākuma rīkotāju pārstāve norāda, ka viens no šī gada festivāla jaunumiem ir Trešdaļgadsimta balva - literārs apbalvojums, ko reizi gadā piešķirs vienam latviešu dzejas krājumam, kas iznācis pirms 33 gadiem.

Pirmā Trešdaļgadsimta balvas pasniegšanas ceremonija, godinot 1991. gadā izdotās latviešu dzejas grāmatas, norisināsies 12. septembrī, piedaloties balvas žūrijai, jaunākās paaudzes autoriem un arī daļai nominēto autoru. Šogad balvai nominētas Pētera Brūvera, Margitas Gūtmanes, Jura Kunnosa un Jāņa Rokpeļņa grāmatas.

Raiņa dzimšanas dienā, 11. septembrī, notiks Latvijas PEN ikgadējie Dzejas dienu lasījumi, bet festivālam izskanot, 15.septembrī, notiks svinīgā “Dzejas balvas” laureātu paziņošana un nominēto autoru lasījumi, kā arī Rīgas cirka skolas audzēkņa Klāva Erķa priekšnesums.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Nepietiekams miega trūkums jūsu organismā samazina ne tikai garīgās spējas, bet apdraud arī fizisko veselību. Pētījumi liecina, ka miega trūkums tieši ietekmē ķermeni un tā rezultātā var rasties dažādas veselības problēmas, sākot no svara pieauguma līdz novājinātai imūnsistēmai,” raksta healthline.com.