16 kultūras pasākumi līdz 23. augustam, apmeklējami bez maksas

9.lapa

Atvērto durvju diena un Ģipša liešanas radošā darbnīca

T. Plūgas (LT) "Mākslas sirds", graffiti, LMS Radošajā kvartālā “Kombināts MĀKSLA”, 2016. gads. / Foto: publicitātes

Sestdien, 17. augustā, Rīgas dzimšanas dienas ietvaros no plkst. 14.00 līdz 18.00 LMS Radošajā kvartālā “Kombināts Māksla” notiks atvērto durvju diena.

“Kombināts Māksla”, izvietots Gaujas ielā 1, 3, 5, 9, Rīgā, ir vēsturiski, no 1903. gada veidojies Rīgas radošais kvartāls, kur tapušas latviešu mākslinieku skulptūras un būvplastika.

LMS Radošajā kvartālā “Kombināts Māksla” apmeklētāji varēs apskatīt LMS muzeja tēlniecības, scenogrāfijas, keramikas un grafiti ekspozīcijas. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīt Tīta Riņķa stikla apstrādes darbnīcu, Kristapa Puķīša mūzikas studiju, Dzintara Gaiļa akmens apstrādes meistarklases.

Pasākuma centrālā aktivitāte - tēlnieku Riharda Ābeltiņa un Svetlanas Saveljevas radošā ģipša liešanas darbnīca, kur apmeklētāji, tēlnieku vadībā veidojot ģipsī savu roku, plaukstu vai pēdu u.c. ķermeņa daļu atlējumus, piedalīsies lielizmēra mākslas objekta radīšanā.

Pasākums akcentē Rīgas pilsētas tēla veidošanā nozīmīgā tēlnieka Augusta Folca (1951-1926) radošo devumu, radošā darbnīca norisināsies Augusta Folca mājā - studijā, kurā šobrīd strādā Rihards Ābeltiņš.

LMS Radošais kvartāls “Kombināts Māksla” ir nozīmīgs Rīgas pilsētas tēla veidošanā jau no 20. gs. pirmās puses, kad savus darbus šeit radīja Latvijas vēsturē nozīmīgi tēlniekiem kā Augusts Folcs un Kārlis Zāle, tā līdz mūsdienām, kas radošajās studijās top arvien jauni mākslas un dizaina objekti, kas papildina pilsētvidi. 1950.-90. gados kombināta “Māksla” darbnīcās strādāja dažādu nozaru mākslinieki, bet īpaši ir akcentējami tēlnieki, kas radīja gan izstāžu darbus, gan monumentālas skulptūras pilsētvidei.

Kopš dibināšanas 2013. gadā kvartāls ir radoša platforma mākslinieku darbnīcām, dažādām mākslas iniciatīvām un LMS muzeja ekspozīciju vieta.

Projekta vadītājs: biedrības “Latvijas Mākslinieku savienība” prezidents, tēlnieks Igors Dobičins.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais