16 kultūras pasākumi līdz 23. augustam, apmeklējami bez maksas

2.lapa

Rīga rāmī

Publicitātes attēls: Leonīds Āriņš “Rīgas vecpilsēta”, 1974, papīrs, tuša, 60x83 cm, LMS muzejs / Foto: publicitātes

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā no 17. augusta līdz 29. septembrim būs apskatāma Latvijas Mākslinieku savienības muzeja izstāde “Rīga rāmī”.

Izstādes “Rīga rāmī” ekspozīcija veidota no Latvijas Mākslinieku savienības muzeja kolekcijas darbiem, kas radīti 20. gs. 2. pusē, kad mākslinieku redzējumā var vērot visdažādākās Rīgas noskaņas, vietas un norises. Tas ir laiks, it īpaši 20. gs. 60.gadi, kad mainās Rīgas vizuālais tēls: tiek celti jauni mikrorajoni, viesnīcas, augstceltnes, tilti, un arī šī izstāde norisinās toreiz modernajā LMS ēkā “Mākslinieku nams” (1953.-1960.gads, arh. K. Plūksne), kur daži no darbiem ir bijuši eksponēti tolaik un radīti šī nama mākslinieku darbnīcās. Ekspozīcija ir kā kaleidoskops, kur uzplaiksnī Rīgas dažādās vietas un norises ar mākslinieku iespaidiem “rāmjos”.

Profesionāļu mākslas darbos vērojami gan Vecrīgas baznīcu torņi un pagalmi, gan panorāma gar Daugavu, gan industriālā ainava, gan ar Rīgu saistītie vēstures un laikmetīgie notikumi.

Izstādē “Rīga rāmī” iespējams izjust Rīgas dažādo raksturu, vērojot gan romantiskas jūsmas apdvestos Vecrīgas stūrīšus (L. Āriņš, K. Cīrulis, J. Brekte u.c.), gan pretēji 60.gados aktuālā tematika - jauncelsme, kur attēlotajos industriālajos objektos ar apgarotu tēlainību mākslinieki uztver celtniecības ritmus (P. Duškins) un modernās celtnes (E. Jurķelis). Mākslinieki katrs savā rokrakstā un izjūtās attēlojuši arī dažādas norises pilsētā, kas tik nozīmīgas ir bijušas un ir joprojām Rīgai: riteņbraukšanas sacīkstes (A. Ņikitins), skolnieku dziesmu svētki (J. Jurjāns) un Mākslas dienas (I. Zariņš), kuras 1977. gadā sāka norisināties publiskā ārtelpā ar atklāšanu Doma laukumā.

Izstāde “Rīga rāmī” ir unikāla iespēja ieraudzīt LMS muzeja krājumā esošos darbus, kuri dažiem būs kā atkalredzēšanās ar senām paziņām, kavēšanās atmiņās, bet daudziem tās būs nekad neredzētas kompozīcijas un iepazīšanās ar 20.gs. 60.-80.gadu autoru rokrakstiem un laikmeta izjūtu.

Vērojot Rīgas tēlojumu caur mākslinieku personīgo skatījumu, ir jūtams laikmets gan izteiksmes līdzekļu un kompozīciju, gan tēmu plašajā diapazonā, kas paver ieskatu nozīmīgā mākslas procesu posmā.

Izstādes ietvaros 17. augustā no plkst. 12.00 līdz 14.00 un no plkst. 16.00 līdz 18.00 norisināsies radošās darbnīcas “Lielais Kristaps un Rīgas troņi” grafiķes Ilgneses Avotiņas vadībā, kur monotipijas un frotāžas tehnikās būs iespēja radīt savu mākslas darbu par Rīgas tēmu ar pilsētai raksturīgiem rakursiem un ritmiem.

Pasākuma laikā no plkst. 12.00-18.00 būs atvērtas LMS muzeja glezniecības, grafikas, tēlniecības kolekciju pastāvīgās ekspozīcijas muzeja 3. stāvā. Ekspozīcijās apskatāma tādu nozīmīgu autoru kā Boriss Bērziņš, Jānis Pauļuks, Džemma Skulme, Maija Tabaka, Rūdolfs Pinnis, Helēna Heinrihsone, Gunārs Krollis, Dzidra Ezergaile, Juris Mauriņš, Bruno Strautiņš u.c. radošā daiļrade.

Projekta vadītājs: biedrības “Latvijas Mākslinieku savienība” prezidents, tēlnieks Igors Dobičins.

LMS galerijas darba laiks: pirmdiena - svētdiena, no plkst. 12.00 - 18.00. Adrese: 11. novembra krastmala 35, Rīga.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais