16 kultūras pasākumi līdz 23. augustam, apmeklējami bez maksas

13.lapa

Brūsa Kalniņa pirmā personālizstāde

Brūss Kalniņš / Foto: publicitātes

Jūrmalas muzejā turpinās Starptautiskās jūras tematikai veltītās biennāles Marīna starpgada izstādes - Laimas Bikšes izstāde “Cilvēki, zvēri, koki un tapetes”, izstāde no Latvijas muzeju kolekcijām “Jūrmalas gleznās un grafikā. Iz vēstures”. Jaunā tēlnieka Roberta Bāliņa izstādi “Viens vai divi” nomaina otra jaunā mākslinieka, Biennāles Marīna 2023 konkursizstādes laureāta Brūsa Kalniņa pirmā personālizstāde “Izslēdz to troksni!”.

Brūsa Kalniņa pirmā personālizstāde “Izslēdz to troksni!” ir autora radošo domu apkopojums, kas materializējies pēdējā gada laikā.

Darbi ir daudzpusīgi un aicina apmeklētājus aizdomāties par tēmu, kas ikdienā lielāko daļu sabiedrības nesaista: nekomerciālā mūzika, konkrētāk - smagais metāls.

Pašu autoru gan šī tēma pavada katru dienu. Dziļā, 15 gadus ilgā iesaiste smagās mūzikas īpatnībās un subkultūras aizkulisēs radīja vēlmi aicināt cilvēkus “neizslēgt to troksni”, bet paraudzīties uz šo žanru no autora skatupunkta, to saklausīt, ieraudzīt un, iespējams, saprast savā personīgajā, individuālajā veidā, atbrīvojoties no smagnējās stereotipu nastas.

Brūss Kalniņš. Plaisa. 2023. Tērauds, nospēlēti bungu šķīvji. 35 x 60 x 60. Fragments / Publicitātes foto

Radošajās izpausmēs autors izaicina sevi darbam ar lielām formām, pārbauda savas tehniskās zināšanas un radošās spējas, lai radītu mākslas darbus galvenokārt no sev vispazīstamākā materiāla - tērauda.

Darbus raksturo autora interese par mehāniskām sistēmām, kā arī patika pret to estētiku.

Autors cenšas skatītāju iesaistīt savos mākslas darbos gan kā vērotāju, gan kā līdzdalībnieku, izmantojot skatītāja maņas - redzi, dzirdi, tausti.

Piemēram, darbs “Ne ponimayem pa français” ļauj skatītājam piedalīties mūzikas radīšanā. Darbs “Maldīgi sajūtu iespaidi” reprezentē autora vēlmi pastāstīt plašākai sabiedrībai par metāla mūzikā mītošo mieru un skaistumu un likt paraudzīties uz to ar atvērtu prātu. Dziļi personīgs ir darbs “Plaisa”, kas veidots no autora karjeras laikā sasistajiem bungu šķīvjiem, kas nu ir pensionējušies un devušies pelnītā atpūtā savās “gultiņās”.

Pēc vidusskolas absolvēšanas 2014. gadā autors iestājās Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un ieguva akadēmiskā bakalaura grādu inženierzinātnēs. Vēlāk, iedvesmojoties no draugiem, kā arī apzinoties savas spējas darboties mākslas pasaulē un vēlmi pavadīt laiku radošā kopienā, uzsāka studijas Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), Metāla dizaina specialitātē.

Līdz šim autors ir piedalījies vairākās LMA un LMA Metāla dizaina specialitātes rīkotās grupu izstādēs. Pagājušā gada vasarā Brūss Kalniņš piedalījās 4. starptautiskās mākslas biennāles Marīna 2023 konkursizstādē “Ūdensdievam uz pleciem”, kurā ieguva dalītu pirmo vietu studentu kategorijā ar darbu “Cikls”. Tas autoram sniedza iespēju rīkot personālizstādi Jūrmalas muzejā 2024. gada vasarā.

Šī gada jūnijā Brūss Kalniņš absolvēja LMA bakalaura programmu Metāla dizaina specialitātē ar izcili aizstāvētu diplomdarbu “Maldīgi sajūtu iespaidi”. Iespējams, izstādē piedzīvotais liks retāk izskanēt frāzei “Izslēdz to troksni!” attiecībā uz autora sirdslietu - smago metālu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Jūsu mīļie būs sajūsmā - pārliecinies pats. Vai vēlaties pārsteigt savu ģimeni ar gardu ēdienu? Tad pagatavojiet vistu medus-sinepju marinādē ar apelsīniem. Šajā ēdienā ir apvienots vistas maigums, medus saldums, sinepju pikantums un apelsīnu svaigums.