16 kultūras pasākumi līdz 23. augustam, apmeklējami bez maksas

12.lapa

Lieldomātāja Aleksandra Rapaporta zīmējumu izlase

Foto: publicitātes

No 15. augusta līdz 8. septembrim Maxim Boxer Gallery būs skatāma ievērojamā arhitektūras teorētiķa un mākslas filozofa Aleksandra Rapaporta zīmējumu izlase, kas apkopota izstādē ar nosaukumu “Attēli no mazā čemodāna”.

Plašāk pazīstams kā arhitektūras teorētiķis un vēsturnieks, mākslas filozofs, kā arī bloga “Tornis un labirints” autors, Aleksandrs Rapaports, visa mūža garumā dzīvi fiksējis arī vizuāli.

Savus attēlus, viņš desmitgadēm pieticīgi glabājis kā atmiņu bagāžu neliela izmēra čemodānā.

Šī faktoloģija iedvesmojusi izstādes nosaukumu, vienlaikus kļūstot par poētisku norādi uz ikdienišķo un intīmo vienkāršību, kas pavada pat izcilākos no mums.

Publicitātes foto

Filozofa plašajā miniatūru kolekcijā atrodamas vairākas tēmas: arhitektūra, abstrakcijas, ainavas, ziedi, pat lelles un portreti. Izstādē būs skatāma vien neliela daļa no rosinošo attēlu kopas.

Publicitātes foto

“Visi kopā tie līdzinās ilustrācijām no liela stāsta, kas varētu būt uzrakstīts vai dzīvo vien autora atmiņās.

Tajos nav nekā no fantastikas, no eksotikas vai ezotērikas. Tie atspoguļo mājīgu, ikdienišķu vidi.

Tomēr vide, atšķirībā no telpas, vienmēr kādam pieder. Taču zīmējumos no čemodāna nav redzams, kurš varētu būt šīs vides iemītnieks vai stāsta varonis. Jums tajos ļauts nojaust autora neredzamo klātbūtni,” par Rapaporta vizuāljiem darbiem stāsta viņa draugs, mākslas zinātnieks, Aleksandrs Stepanovs.

Publicitātes foto

Maxim Boxer Gallery (Lāčplēša ielā 48, Rīgā) ekspozīciju bez maksas iespējams apskatīt galerijas darba laikā: otrdien, trešdien, ceturtdien no plkst. 18.00 līdz 22.00.

Publicitātes foto

Aleksandrs Rapaports (1941) ir arhitektūras teorētiķis un vēsturnieks, mākslas filozofs, rakstnieks, blogeris un mākslinieks.

Dzimis 1941. gadā mākslinieku ģimenē ar vācu-austriešu-ebreju saknēm. Uzaudzis Ļeņingradā (pēc atgriešanās no evakuācijas tās blokādes laikā). Studējis Ļeņingradas Celtniecības inženieru institūtā un Gruzijā mācījies zīmēšanu pie Vasilija Šuhajeva.

60. gados Rapaports pārcēlās uz Maskavu, kur pievienojās slavenajam filozofu līderim G. P. Ščedrovicka vadītajai Maskavas Metodologu kustībai. 1991. gadā, saņemot BBC uzaicinājumu, Rapaports kopā ar ģimeni pameta Krieviju, lai Londonā strādātu par radio korespondentu.

2004. gadā viņš pārcēlās uz Latviju, zemi, kur reiz kopā ar vecmāmiņu bija pavadījis savas bērnības laimīgākās dienas.

Viņš pameta lielpilsētu, lai viens pats dzīvotu nomaļajā Mazirbes ciemā pie Baltijas jūras. Šeit viņš sevi veltīja savam blogam “Tornis un labirints”.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Jūsu mīļie būs sajūsmā - pārliecinies pats. Vai vēlaties pārsteigt savu ģimeni ar gardu ēdienu? Tad pagatavojiet vistu medus-sinepju marinādē ar apelsīniem. Šajā ēdienā ir apvienots vistas maigums, medus saldums, sinepju pikantums un apelsīnu svaigums.