14 kultūras pasākumi līdz 16. augustam, apmeklējami bez maksas

12.lapa

Džezs Vecrīgā - Mazās ģildes dārzā

Foto: publicitātes

Turpinot tradīcijas, jau 18. gadu pēc kārtas Mazā ģilde vasaras mēnešos rīdziniekiem un Rīgas viesiem dāvina bezmaksas džeza koncertus ceturtdienu pēcpusdienās.

No 8. līdz 29. augustam RKTMC “Mazā ģilde” dārzā katru ceturtdienu plkst. 17.00 būs iespēja dzirdēt džeza mūzikas skaņas atzinīgi novērtētu Latvijas mūziķu izpildījumā. Toma Rudzinska trio koncertos RKTMC “Mazā ģilde” dārzā klausītājus priecēs kā kvartets.

Katrā no augusta ceturtdienām muzicēs atšķirīgs sastāvs, piedāvājot dažādu repertuāru.

Toms Rudzinskis ir viens no Baltijas vadošajiem inovatīvākajiem džeza komponistiem un izpildītājiem. Starptautisku konkursu laureāts, Conservatorium van Amsterdam absolvents, ar savu unikālo skanējumu kā izpildījumā, tā kompozīcijās, Rudzinskis pārstāv mūsdienu Latvijas džeza mūziķu paaudzi Eiropā. Toma Rudzinska trio piedāvās dažādību gan sastāvā, katru reizi uzstājoties ar citiem domu biediem, gan repertuārā - no tradicionālā džeza līdz mūsdienīgākiem skanējumam, iekļaujot elektroniskus instrumentus.

Katru ceturtdienu atšķirīgā sastāvā uzstāsies tādi Latvijā zināmi mākslinieki kā Ritvars Garoza (pianists), kurš ir pazīstams ar savu oriģinālmūziku un aranžējumiem. Viņa darbības joma ietver bigbenda un stīgu kamerorķestri, kā arī elektronisko un džeza mūziku.

Kontrabasists Edvīns Ozols, kurš darbojas Latvijas Radio bigbendā un spēlē dažādos džeza projektos.

Artis Orubs studējis Utrehas un Amsterdamas konservatorijās, bet vēlāk atgriezies Latvijā, kur pabeidzis Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmiju. Oruba talants sniedzas ārpus klasiskā džeza rāmjiem - mākslinieks pievērsies arī kompozīcijai un producēšanai.

Taustiņinstrumentālists Edgars Cīrulis, kurš 2020. gadā tika nominēts kā “Gada jaunais mākslinieks” Lielajai Mūzikas balvai un 2022. gadā izdevis savu debijas albumu "A Dream We Didn't Know About".

Divos no koncertiem apmeklētājiem būs iespēja redzēt un dzirdēt arī Jāni Rubiku, kurš zināms mūziķu aprindās kā kontrabasists, basģitārists. Jānis ir sadarbojies ar daudziem un dažādiem mūziķiem. Aktīvi arī komponē un aranžē. Viņa rakstīto mūziku izpildījuši tādi kolektīvi kā Latvijas Nacionālais Simfoniskais Orķestris, Latvijas Radio Bigbends, Liepājas bigbends, ansamblis “Džezbaroks“.

Klātienē ikvienam klausītājam būs iespēja arī dzirdēt komponistu un ģitāristu Matīsu Čudaru, kurš aizvadītajā gadā (2023.) mūzikas kompozīcijā ieguva maģistra grādu Jeilas Universitātē (ASV). Ar savu klātbūtni džeza ritmos muzicēs arī bundzinieks Ivars Arutjunjans.

Augusta ceturtdienu džeza koncertos būs iespēja dzirdēt arī vokālisti un komponisti Kristīni Cīruli, kura pēc studijām Somijā un Nīderlandē ir atgriezusies Latvijā, un vairāku starptautisku vokālo konkursu laureāti, to starpā 1. vieta Montreux Shure Jazz Voice Competition 2016 un 3.vieta Annual Sarah Vaughan International Jazz Voice Competition 2021. gadā - Artu Jēkabsoni.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Sports ir ne tikai veids, kā uzturēt labu fizisko formu, bet arī pozitīvi ietekmēt garastāvokli, uzlabot veselību un stiprināt imunitāti. Turklāt daudz dzirdēts, ka aktīvs dzīvesveids var būtiski uzlabot gremošanas sistēmu, regulāras fiziskās aktivitātes spēj palīdzēt cilvēkiem ar sliktu miegu vai arī tiem, kas cieš no depresijas.

Svarīgākais