TOP 10 notikumi kultūrā no 20. līdz 26. jūlijam

4.lapa

Brukners, Šūmanis un Šopēns

Foto: publicitātes

Otrdien, 23. jūlijā, plkst.18.00 koncertzālē “Latvija” pirmo reizi viesosies Brēmenes Mūzikas draugu orķestris (“Orchester der Musikfreunde Bremen”) un diriģents Rida Murtada, piedāvājot pavadīt jauku vasaras vakaru Antona Bruknera, Roberta Šūmaņa un Friderika Šopēna mūzikas skaņās.

“Orchester der Musikfreunde Bremen” un diriģents Rida Murtada uzstāsies kopā ar latviešu pianisti Sanu Villerušu. Mūziķe kopā ar ģimeni 25 gadus nodzīvoja tieši Vācijā, bet, atgriežoties Latvijā, kā pirmo pieturas punktu izvēlējās Ventspili.

Sanu Villerušu kā solisti būs iespēja dzirdēt Friderika Šopēna Pirmajā klavierkoncerts mi minorā op. 11. Šo skaņdarbu poļu komponists sarakstīja 1831. gadā. Tāpat koncertā varēs baudīt divu citu romantisma laika komponistu darbus - Antona Bruknera Uvertīru sol minorā WAB 98 un Roberta Šūmaņa Ceturto simfoniju re minorā Op. 1.

Brēmenes Mūzikas draugu orķestrim ir vairāk nekā 100 gadus sena vēsturē - tas dibināts 1922. gadā.

Tas vienmēr apvienojis mūziķus, kas ikdienā aizņemti citās profesijās (ar dažiem izņēmumiem). Tas nav traucējis nokomplektēt sastāvu ar visiem klasiskā simfoniskajā orķestrī pārstāvētājiem instrumentiem, regulāri uzstājas koncertzālē “Die Glocke” un kā solistus piesaistīt daudzus arī starptautiski pazīstamus māksliniekus.

Kopš 2014. gada orķestra diriģents ir Rida Murtada, kurš jau daudzus gadus ir arī regulārs viesdirģents Nacionālās mūzikas konservatorijas orķestrī Ammānā, Jordānijā. Vācija dzimušais Rida Murtada 2000. gadā kļuva par pirmo arābu izcelsmes diriģentu, kurš strādājis ar Izraēlas orķestriem, bet kopš 2003. gada ir arī Haidna orķestra diriģents Hamburgā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?