TOP 10 notikumi kultūrā no 20. līdz 26. jūlijam

3.lapa

Viduslaiku mūzika Cēsīs

Foto: publicitātes

Sestdien, 20. jūlijā, plkst.19.00 Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā uzstāsies senās mūzikas ansamblis “Schola Cantorum Riga” - ar koncertprogrammu “Vox Clara”, kurā iekļauti autentiski viduslaiku mūzikas paraugi no dažādām Eiropas pilsētām.

Programmā iekļauta viduslaiku mūzika - gregoriskie dziedājumi un dažādi vēlīno repertuāru paraugi, kas atspoguļo atskaņošanas praksi dažādās Eiropas pilsētās vēlīnajos viduslaikos.

Tas ir laiks, kad sakrālajā mūzikā vēl joprojām dominē gregoriskais korālis, taču paralēli eksistē dažādi sekulāras mūzikas žanri, kur ārkārtīgi svarīga loma ir improvizācijai un vietējās mūzikas tradīcijai.

Dažādās Eiropas pilsētās konkrētās mūzikas izpausmes varēja būt ļoti atšķirīgas. Līdzīgi tradicionālajai mūzikai, arī viduslaiku sakrālajā mūzikā viens un tas pats dziedājums katrā vietā skanēja atšķirīgi. Tas bija atkarīgs no vietējās mūzikas gaumes, tradīcijas, pieejamajiem mūzikas instrumentiem, arhaiskās daudzbalsības praksēm un tautas valodas, kas blakus latīņu valodai aizvien vairāk vēlīnajos viduslaikos parādās gan sakrālajā, gan sekulārajā jeb laicīgajā mūzikā.

Koncertā skanēs mūzika no vairākām Eiropas pilsētām, taču akcents likts uz Ziemeļeiropas mūzikas tradīciju Hamburgā, Rīgā un Lundā, kā arī Limožas bagātīgo agrīnās daudzbalsības mantojumu.

Katra no šīm pilsētām viduslaikos bija spilgta savās kultūras dzīves izpausmēs, kur arī mūzikas rokrakstiem ir savas spilgtas, atšķirīgas iezīmes. Caur šiem kontrastiem nojaušams un piedzīvojams vēlīno viduslaiku Eiropas krāšņs un daudzveidīgs mūzikas dzīves norišu atspulgs.

Jau vairāk nekā divus gadu desmitus ansamblis “Schola Cantorum Riga” Guntara Prāņa vadībā (attēlā) ir gregoriskā korāļa un cita senlaiku repertuāra aktīvs atskaņotājs. Guntars Prānis ir profesors, pieredzes bagāts atskaņotājmākslinieks un diriģents, starptautiski atzīts muzikologs un senās mūzikas pētnieks.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais