TOP 10 notikumi kultūrā no 13. līdz 19. jūlijam

3.lapa

Izcili latviešu un ārzemju mūziķi

Foto: publicitātes

No 13. līdz 20. jūlijam Dzintaru koncertzālē norisināsies ikgadējais Jūrmalas festivāls, pulcējot izcilus latviešu un ārzemju mūziķus.

Festivālā koncertēs ērģelniece Iveta Apkalna (titiulattēlā), britu džeza pianists Džulians Džozefs, vijolniece Kristīne Balanas, diriģents Olli Mustonens, Barselonas flamenko balets, vīru ansamblis ”Suļiko” no Gruzijas, soprāns Inga Kalna, dziedātājs Jānis Šipkēvics un daudzi citi mākslinieki.

Sestdien, 13. jūlijā, “Nakts koncertā” ar džeza mūzikas programmu uzstāsies Džuliana Džozefa trio.

Publicitātes foto

Tajā muzicē Džūlians Džozefs (Julian Joseph, klavieres, attēlā), Marks Mondeizī (Mark Mondesir, sitaminstrumenti) un Marks Hodžsons (Mark Hodgson, kontrabass).

Svētdien, 14. jūlijā, notiks tradicionālais saullēkta koncerts Dzintaru pludmalē ar Elbas Filharmonijas galveno ērģelnieci, par ērģeļu karalieni dēvēto Ivetu Apkalnu.

Viņas veidotās saullēkta koncertu programmas allaž izceļas ar pārdomāto saturu un dramaturģiju, kurā izvēlētie skaņdarbi organiski sabalsojas ar dabas skaņām un pakāpeniski mūs sagatavo saullēkta brīnumainajam mirklim, dāvājot neaizmirstamu klausīšanās pieredzi.

Festivāla atklāšanas koncertā 15. jūlijā uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Guntis Kuzma, vijolniece Kristīne Balanas (attēlā) un pianists Džulians Džozefs.

Foto: Dmitrijs SUĻŽICS/MN

Programmā: 20. gadsimta amerikāņu zelta klasikas opusi, kā arī spāņu, rumāņu un čigānu tautas mūzikas iedvesmoti skaņdarbi, kurus komponējuši Eiropas akadēmiskās mūzikas dižgari.

Otrdien, 16. jūlijā, festivālā viesosies Tbilisi Operas un baleta teātra ansamblis “Suļiko” (2007) ar gruzīnu tradicionālās daudzbalsības dziedājumiem. Unikālā gruzīnu polifonās dziedāšanas tradīcija ir iekļauta UNESCO mantojumā - tā pastāvēja jau pirms kristietības ieviešanas un vēl šodien ir neatņemama Gruzijas kultūras sastāvdaļa.

Trešdien, 17. jūlijā, simfoniskās mūzikas programmā būs iespēja dzirdēt ērģelnieci Ivetu Apkalnu, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un somu diriģentu Olli Mustonenu, vienu no mūslaiku ievērojamākajiem Ziemeļvalstu mūziķiem. Programmā: itāļu un franču mūzikas darbi, kā arī Žana Sibēliusa simfoniskie opusi.

Ceturtdien, 18. jūlijā, festivāla ietvaros izskanēs koncerts “Dzimuši Latvijā”, kas jau kļuvis par Jūrmalas festivāla tradīciju.

Publicitātes foto

Koncertā uz vienas skatuves satiksies dažādu paaudžu mūziķi, Latvijā dzimušie mūzikas spīdekļi - gan jaunie talanti, gan Latvijas koncertdzīves redzamākie mākslinieki, gan latviešu mūziķi ar starptautisku slavu. Mākslinieku vidū būs tenors Aleksandrs Antoņenko, vijolniece Kristīne Balanas un mūziķis Jānis Šipkēvics (attēlā).

Uz skatuves kāps arī šī gada Hansa Gabora Belvederes operdziedātāju konkursa fināliste un visjaunākā dalībniece Etīna Emīlija Saulīte, jaunais sitaminstrumentālists Emīls Lisovs un multiinstrumentāliste Una Daniela. Jūrmalas festivāla orķestri diriģēs Ainārs Rubiķis.

Piektdien, 19. jūlijā, festivālā viesosies Barselonas flamenko balets ar īpašu dejas uzvedumu “Karmena”.

Publicitātes foto

Barselonas flamenko balets pārstāv novatorisku flamenko koncepciju, savās izrādēs saglabājot šīs dejas tradicionālās saknes, apvienojumā ar džeza mūziku un laikmetīgo baletu, radot modernu un enerģisku skatuves valodu.

Jūrmalas festivāla noslēgumā 20. jūlijā izskanēs Galā koncerts ar skaistākajām operu ārijām.

Publicitātes foto

Koncertā dziedās tenors Aleksandrs Antoņenko (attēlā), soprāns Inga Kalna, vācu mecosoprāns Doroteja Bīnerte, itāļu bass Vitorio De Kampo, pie Jūrmalas festivāla diriģenta pults stāsies Andrijs Jurkevičs no Ukrainas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais