TOP 10 notikumi kultūrā no 22. līdz 28. jūnijam

3.lapa

Unikāla multimediju performance

Foto: publicitātes

Cēsīs, Ruckas muižas klētī, atklāta multimediāla izstāde “Dzīvās gleznas”, kurā jaunākās tehnoloģijas ļauj neparastā veidā iepazīt mākslu un mūziku.

Izrādes apmeklētājus sagaida krāšņa pirmizrāde - Baibas Feoktistovas izstāde “Manas iedvesmas dārzi” un Latvijai unikālā digitālās mākslas izstāde “Mīts - cilvēks - daba”, kurā atdzīvojas simbolisma laiks Latvijas glezniecībā.

“Manas iedvesmas dārzi” - tā savu gleznu multimediālo piedāvājumu nosaukusi gleznotāja Baiba Feoktistova, kuras gleznošanas studija iekārtota Ruckas muižā. Viņas gleznas ir košas, izteiksmīgas, uzrunājošas, un tieši tāds ir viss multimediālais priekšnesums.

Publicitātes foto

“Mākslas darbos savu dārzu esmu veidojusi vairāku gadu garumā. Nu tas izplaucis košās krāsās un iedvesmojošos skaņdarbos.

Redzēt gleznas atdzīvojamies uz septiņiem lielformāta ekrāniem - tā ir saviļņojoša pieredze! “Mani iedvesmas dārzi” būs klātienes audiovizuāls piedzīvojums ikvienam apmeklētājam, kurš to piedzīvos šajā skaistajā un vēsturiskajā vietā,” stāsta māksliniece Baiba Feoktistova.

Videomākslinieks Māris Kalve, radot gleznu kustīgo, laikā un telpā uztveramo stāstu, izveidojis pilnīgi jaunu darbu, izmantojot Baibas Feoktistovas statiskā oriģināla motīvus, maksimāli respektējot oriģināla kompozīciju un ievirzi.

Katram motīvam, to ilustrējot un atdzīvinot, izmantota Mocarta, Baha, Šopēna un Bizē komponētā mūzika profesionālā izpildījumā.

Publicitātes foto

Pati gleznotāja kopš bērnības dzīvojusi krāsu un mākslas pasaulē. Mācoties juveliera profesijā pie Oļega Auzera, viņa guvusi vērtīgu pieredzi un telpisku domāšanu, tā ļāvusi izprast, kā veidojas formas un kā tās attēlot plaknē. Izcila pieredze gūta, mācoties pie gleznotāja Artūra Auzera, darbojoties plenēros. Taču lielāko daļu iemaņu māksliniece apguvusi pašmācības procesā, kopš bērnības izrādot spēcīgu interesi par mākslu un ieguldot ļoti daudz laika savu prasmju izkopšanā.

Izstāde “Mīts - cilvēks - daba” ir veltījums simbolismam Latvijas mākslā, kuras laikā jaunās krāsās, skaņās un kustībā uzmirdzēs vairāk nekā 40 spilgtākās tā laika gleznas.

Virtuālā mākslinieku veidotā animācijas performancē būs redzami tādu latviešu vecmeistaru kā Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Johana Valtera, Pētera Kalves, Rūdolfa Pērles u.c. autoru darbi, kas ierakstīti arī Latvijas Kultūras kanonā.

Radošā producente un līdzautore - Leonarda Ķestere, režisors un un scenārija autors - Māris Kalve. Multimediju darbā izmantoti mākslas darbi no Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja plašā krājuma, no Zuzānu kolekcijas un citām privātkolekcijām.

Publicitātes foto

“Man ir patiess prieks, ka Ruckas muiža guvusi jaunu elpu kultūrtelpas veidošanā! Izstāde “Mīts - cilvēks - daba” plašu skatītāju ievērību un lielus panākumus guvusi tepat Latvijā, un nu tā atgriezusies mājās, Cēsīs. Esmu pārliecināta, ka mūsdienīgiem tehnoloģiskajiem risinājumiem veidotā izstāde būs kā magnēts ne tikai kultūras un mākslas pazinējiem, bet arī brīnišķīgs formāts, lai ar mākslu iepazīstinātu bērnus,” stāsta idejas autore un radošā producente Leonarda Ķestere Kļaviņa.

“Stāsts ir par katru no mums, par būtiskāko daļu mūsos, kas attīstās un evolucionē.

Sākot no mīta bērnībā (cilvēces jaunībā), ko mēs nosaucam par MĪTS, cauri jaunības pašapliecinājuma gadiem (cilvēces renesanse), ko saucam par CILVĒKS, līdz mūsdienu dzenam, kur apziņa pilnībā izplešas bezgalīgā telpā, ko mēs nosaucam par DABA,” tā šo multimediālo piedzīvojumu raksturo režisors un un scenārija autors Māris Kalve.

Publicitātes foto

Melodijas katram mākslas darbam un visam priekšnesumam kopumā ieskaņojis pianists Andrejs Osokins, interpretējot triju izcilo latviešu simbolisma laika skaņražu - Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa un Jāņa Mediņa darbus.

Skaņu celiņu papildina Edvarta Virzas, Fallija, Zemgaliešu Birutas dzeja, ko ierunājuši aktieri Sandra Kļaviņa, Voldemārs Šoriņš un Jēkabs Reinis.

Izstādes “Manas iedvesmas dārzi” un “Mīts - cilvēks - daba” skatāmi Ruckas muižā (Piebalgas ielā 19) katru dienu no plkst.10.00 līdz 18.00. pirmdienas brīvas. Vairāk par seansu laikiem, ieejas maksu var uzzināt Ruckas muižas mājaslapā ruckasmuiza.lv.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Akcija “10 000 soļu dienā” ir pazīstama jau vairākās valstīs, arī Latvijā. Turklāt tās popularitāte pieaug straujiem soļiem, jo ietekme ir labvēlīga ne tikai uz aktīvāku dzīvesveidu, bet arī uz veselību. 

Svarīgākais