24 kultūras pasākumi līdz 14. jūnijam, apmeklējami bez maksas

18.lapa

Svētku koncerts Rīgas Lutera draudzes baznīcā

Foto: publicitātes

Otrdien, 11. jūnijā, plkst.19.00 Torņakalna baznīcā notiks koncerts “Ceļā uz svētkiem”, kurā Latviešu Dziesmu svētku Kanādā repertuāru atskaņos vairāk nekā 130 dziedātāju no 14 Latvijas un ārzemju latviešu koriem.

Koncerts tapis sadarbībā ar Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) Kultūras fondu un padomi pirms apvienības ikgadējās sanāksmes Latvijā, un uz to aicināts ikviens interesents. Ieeja bez maksas.

Pirms koncerta plkst.18.30 Rīgas Lutera draudzes namā notiks arī Latvijas Nacionālā arhīva izstādes “Dziesmas spēks” simboliskā atklāšana. Izstāde ļaus iepazīties ar Dziesmu svētku vēsturi, sākot no I Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem līdz 2023. gadā izskanējušajiem XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem.

Vēsturiski Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki ir viens no svarīgākajiem kultūras notikumiem Latvijas dzīvē un šo tradīciju iekopuši arī trimdas latvieši, kuri organizē svētkus gan Ziemeļamerikā, gan Austrālijā.

“Man ir patiess prieks par aktīvo sadarbība starp trimdas un Latvijas latviešiem - pāri jūrām. Mēs būvējam lepnus kultūras tiltus starp diasporas latviešiem un Latviju.

11. jūnija koncerts būs unikāla iespēja dzirdēt dziesmas, kas jau 70 gadus top ārpus Latvijas un ir augušas svešumā, bet tagad atgriežas Latvijā.

Mūs vieno dziesma,” par koncertu gandarīts ir PBLA Kultūras fonda un padomes priekšsēdētājs Juris Ķeniņš.

Savukārt koncerta organizators, Rīgas Lutera draudzes kora diriģents Matīss Tučs, pēc kura iniciatīvas Torņakalnā notiek arī Latvijas un ārvalstu koru kopmēģinājumi, gatavojoties XVI Latviešu Dziesmu un deju svētkiem Kanādā, norāda, ka visiem dziesmu svētku kustības sekotājiem šī būs lieliska iespēja piedzīvot mazliet no Kanādas svētku īpašās gaisotnes un dzirdēt plašu trimdas latviešu komponistu repertuāru.

“Mums patiešām ir, ar ko lepoties, jo trimdas latviešu komponistu devums izcili bagātina latviešu kormūziku, un īpaši Kanādas dziesmu svētkiem ir tapuši seši jauni kormūzikas skaņdarbi,” priecājas MatīssTučs.

Latviešu Dziesmu un deju svētki tiek organizēti visā pasaulē, un šovasar tie norisināsies Toronto no 4. līdz 7. jūlijam.

Iecerēts, ka Latviešu Dziesmu un deju svētkos Kanādā kopkorī piedalīsies 950 dalībnieki, aptuveni puse ieradīsies no Latvijas u.c. Eiropas valstīm, bet svētku kopējais dalībnieku skaits pārsniegs 2000. V

iena no svētku kulminācijām būs lielais Kopkora koncerts, taču daļa koristu dziedās arī svētku Garīgās mūzikas koncertā un Deju lieluzvedumā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Arvien vairāk iedzīvotāju visā pasaulē, arī Latvijā, pievēršas fleksitārismam – uztura veidam, kas galvenokārt balstās uz augu izcelsmes produktiem, taču pavisam neizslēdz arī dzīvnieku izcelsmes produktus,” skaidro uztura speciāliste Lizete Puga.

Svarīgākais