24 kultūras pasākumi līdz 14. jūnijam, apmeklējami bez maksas

Vērts apmeklēt: izstādes, koncerti, Pirmie Jāņa Dūmiņa Dziesmu un Deju svētki, Starptautisks militāro orķestru festivāls, teātru festivāls, dizaina dienas un pludmales lasītava.

Koncerts komunistiskā genocīda upuru piemiņai

Foto: publicitātes

Piektdien, 14. jūnijā, plkst. 20.00 Jauniešu koris “Balsis” (attēlā) aicina uz piemiņas koncertu Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Klausītājiem būs iespēja piedzīvot Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša Latvijas kultūras kanonā iekļautās kantātes tenoram, baritonam, korim un ērģelēm “Dievs, Tava zeme deg” atskaņojumu.

Koncertā, kas veltīts komunistiskā genocīda upuru piemiņai, piedalīsies ērģelnieks Jānis Pelše, baritons Rihards Mačanovskis, tenors Raimonds Bramanis, Jauniešu koris BALSIS, mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis un zīmju valodas tulce Elza Veismane.

1943. gada pavasarī Kuldīgas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Oskars Sakārnis izsludināja konkursu par kantātes “Latvju lūgšana Dievam” tekstu un mūziku. Konkursā uzvarēja divi Andreja Eglīša dzejoļi, kas vēlāk apvienoti vienā. Šīs ārkārtīgi skaistā, emocionālās un latviskās dzejas iedvesmota, Lūcija Garūta komponēja un tapa kantāte “Dievs, Tava zeme deg!”. Tā pirmo reizi tika atskaņota pirms 80 gadiem, 1944. gada 15. martā, Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā un ieguva klausītāju un kritikas atzinību. To pirmatskaņoja Teodora Reitera koris, solisti Mariss Vētra un Ādolfs Kaktiņš, pie ērģelēm - Lūcija Garūta, kura aizstāja pēkšņi saslimušo Alfrēdu Kalniņu. Pēc pirmatskaņojuma kantāte tika atskaņota līdz 1945. gadam, bet pēckara gados bija dzirdama tikai svešumā.

Kantātē ietvertais dvēseliskums un ideālisms, kas pasvītro tautas vienprātību un nelokāmo stāju, 1988. gadā lika tai atdzimt arī Latvijā.

Iespējams, tādēļ tā kļuvusi par vienu no svarīgākajiem darbiem latviešu mūzikā arī šodien.

Ieeja koncertā bez maksas. Koncerts pieejams cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā