TOP 10 notikumi kultūrā no 25. līdz 31. maijam

4.lapa

Laikmetīgās mākslas sakrālā dimensija

Publicitātes foto

Ogres Vēstures un mākslas muzejā vēl līdz 6. jūnijam ir iespēja apskatīt poļu mākslinieces Lauras Makabresku izstādi “Mierinājums”.

Laura Makabresku (1987) ir starptautiski pazīstama vizuālā māksliniece un stāstniece, vairāku nozīmīgu mākslas foto konkursu laureāte.

Mākslinieces darbi ir tikuši izstādīti Venēcijā, ASV, Kanādā, Francijā, Beļģijā, Polijā un citur, kā arī publicēti daudzos starptautiskos mākslas žurnālos. Baltijas valstīs Lauras Makabresku izstādi var skatīt pirmoreiz.

Publicitātes foto

“Mierinājuma tēma manos darbos parādās ļoti bieži, visbiežāk kā atsevišķu fotogrāfiju vai sēriju nosaukums. Taču tas parādās arī manā sirdī, ikreiz, kad mēģinu atkāpties un pārdomāt savu darbu nozīmi - kādēļ es patiesībā radu un kam.

Gadu gaitā atbilde uz šiem jautājumiem ir pamazām atklājusies. Man šķiet, ka kaut kur pa ceļam atbildi man sniedza kāds fragments no Jesaja grāmatas: “Mierini, mierini manu tautu, runā uz tās sirdīm”. Es skaidri atceros, kā šie vārdi caururbj manu dvēseli. Man radās iespaids, ka tie bija adresēti tieši man, sava veida aicinājums, uzdevums, kas jāpilda,” stāsta Laura Makabresku.

Publicitātes foto

Mākslinieces fotogrāfiju pamatā ir gleznieciski estētisks vēstījums, kur, izmantojot sirreālismu un simbolismu, notiek atraušanās no reālās pasaules, nokļūstot aizlaicīgā telpā.

Katrā fotogrāfijā ir sava mīkla un stāsts aiz tās - tikpat noslēpumains kā pati fotogrāfija. Darbi ir piepildīti ar garīgumu, Bībeles un apokrifiskām atsaucēm, mītu simboliku un savdabīgu noskaņu.

Tie izraisa spēcīgas emocijas, neatstāj vienaldzīgu skatītāju. Fotogrāfijām nav robežu - tās rosina iztēli un turpina mājot cilvēku apziņā.

Publicitātes foto

Esot tuvu simbolisma virzienam, Lauras Makabresku fotogrāfijas veido vizuālas metaforas. Mierinājums kā dvēseles mūžīgais transcendentālais virziens ir mākslinieces daiļrades centrālā tēma, kā manifests.

“Kas man ir mierinājums? Tā ir tuvība, ieklausīšanās klusumā, skaistuma un cerības dāvana, lūgšana par kādu, ko es bieži vien pat nepazīstu, bet dziļi ticu, ka kādu dienu mēs iepazīsimies. Šis mierinājums nerastos, ja es pati to vispirms nebūtu pieņēmusi no Dieva rokas,” sirsnīgi atzīst māksliniece.

Izstādē “Mierinājums” atklājas laikmetīgās mākslas sakrālā dimensija. Autore stāsta, ka viņu iedvesmo klusums, pareizticīgo ikonas un maģiskā reālisma literatūra.

Publicitātes foto

Mākslas radīšana ir daļa no viņas vienkāršās ikdienas dzīves un tiek gūta no mākslinieces personīgās pieredzes, patiesi iegremdējoties kristīgajā ticībā.

Sestdien, 1. jūnijā, plkst.12.00 Ģimenes dienas ietvaros muzejs aicina pievienoties “Ceļojumam kristīgo simbolu pasaulē” - LMA Vizuāli plastiskās nodaļas Stikla mākslas katedras docentes Sandras Utānes stāstījumā par simbolismu Lauras Makabresku izstādē «Mierinājums» un tās paralēlēm sakrālajā mākslā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Personīgā izaugsme ir mūža ceļojums, taču apņemoties ievērot šo praksi, jūs tikai augsiet un attīstīsieties - gan individuāli, gan kā partneris savam mīļotajam cilvēkam un citiem ģimenes locekļiem, jo jūsu izvēles un ikdiena ietekmē tos cilvēkus, ar kuriem esat saistīti,” raksta blac.media/health.

Svarīgākais