19 kultūras pasākumi līdz 26. aprīlim, apmeklējami bez maksas

17.lapa

Ceļojums cauri tumsai un gaismai

Publicitātes foto

Piektdien, 26. aprīlī, plkst. 17.00 Jūrmalas muzeja Lielajā zālē tiks atklāta Pētera Jansena izstāde “Gaismas klusumā”.

Izstāde aicina skatītāju doties radošā ceļojumā, kas ved cauri gadalaiku un nokrāsu, tumsas un gaismas, saules un mēness cikliem. Debesu spīdekļu vadītiem, iespējams nonākt gan mākslinieka Pētera Jansena iztēlē izauklētajā Maču Pikču (attēlā), gan pie mums Ērgļu pusē, saklausot putnu čalas pie Lojas.

Izstāde atklāj mākslinieka radošā rokraksta un tehniku daudzveidību, iepazīstinot ar Nīderlandē un Latvijā tapušajiem darbiem. Gaisma, klusums un daba ir izstādes vadmotīvi.

Kopš 2016. gada Pēters Jansens (Peter Jansen, 1956) ir nopietni pievērsies glezniecībai savā jaunajā darbnīcā - ainaviskām dabas studijām, aktiem un iztēles ainavām. Darbos manāma viņa interese par simbolismu un jūgendstilu, un Jansens stāsta, ka romantisma ainavās viņu interesē spēcīgā emocionalitāte - dabas attēlojuma subjektīvais faktors. Šo emocionalitāti viņš saskata arī seno ķīniešu un japāņu glezniecībā.

“To redzu koku zaru, viļņu un mākoņu partapšanā par izteiksmīgām emocionāli uzlādētām formām, tām vienlaikus saglabājot meditatīvu mieru.”

“Izstādē un Pētera Jansena glezniecībā nozīmīga loma atvēlēta dabai, taču tās nav parastas dabas studijas, plenērs vai gaismas spēles tvērums. Šiem darbiem drīzāk raksturīga padziļināta interese par pasaules iekšējo organizētību, par tās neredzamo struktūru.

Dabas elementu ritmi, to ņirboņa un klusinātā krāsu gamma rosina domāt par fraktāļu ģeometriju un enerģijas plūsmu, šamaniskām pieredzēm un realitātes trauslo dabu.

Kā apliecinājums tam ir autora fantāzijas iedvesmotie darbi, kuri skatītāju ved citās pasaulēs un dimensijās, apliecinot, ka simbolisma tradīcija tēlotājā mākslā ir joprojām aktuāla un dzīva,” stāsta mākslinieks Miķelis Fišers.

Mākslinieks Pēters Jansens ir dzimis Nīderlandē, taču pašreiz dzīvo Latvijā. Grafikas tehnikas apguvis “Buri” studijā Amsterdamā (1972-1976) un Brīvajā Mākslas akadēmijā “Psychopolis” Hāgā (1976-1979), taču viņa paša gadu gaitā izkoptā rokraksta un tehniku daudzveidība izpausta izstādēs Nīderlandē.

Izstāde Jūrmalas muzeja Lielajā zālē (Tirgoņu ielā 29, Majoros) būs aplūkojama līdz 25. maijam.

Izstādes atklāšana vienlaikus būs arī Pētera Jansena mākslas grāmatas prezentācija. Grāmatā iekļauti izstādē “Gaismas klusumā” redzamie darbi un tā aptver visu Pētera Jansena radošās darbības periodu. Izstādes kuratore un grāmatas sastādītāja Laima Daberte.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Jūsu mīļie būs sajūsmā - pārliecinies pats. Vai vēlaties pārsteigt savu ģimeni ar gardu ēdienu? Tad pagatavojiet vistu medus-sinepju marinādē ar apelsīniem. Šajā ēdienā ir apvienots vistas maigums, medus saldums, sinepju pikantums un apelsīnu svaigums.