TEĀTRA AFIŠA novembrim

6.lapa

PIRMIZRĀDE

Deja ar nāvi

Publicitātes foto

Trešdien, 8. novembrī, plkst. 19.00 pirmizrāde Willa teātrī (Stabu ielā 18c, Rīgā) - iestudējums “Mana tēva nāve” Vara Piņķa režijā. Tā runā par attiecībām starp mirstošo un tuvinieku, kas ir viņam blakus šajā abiem sarežģītajā dzīves periodā.

Dati liecina, ka demences skarto novecotāju skaits pasaulē un arī Latvijā strauji palielinās. Vēl pirms simts gadiem, pirms penicilīna atklāšanas, mēs varējām “cerēt” uz kādas infekcijas slimības izraisītu ātru nāvi, bet medicīnas progresa rezultātā miršanas process lielākoties ir daudz garāks un bieži - vientuļāks.

Galu galā, lielāko daļu no mums sagaida lēna izdzišana, pakāpenisks fizisko un/vai prāta spēju zudums, tādēļ mums gribot negribot jāmācās to piedzīvot - gan kā indivīdiem, gan kā atbalsta personām, gan sabiedrībai kopumā.

“Mēs kuļamies pa dzīvi tikpat bezpalīdzīgi, kā padzīvojuši vācu tūristi Āfrikas savannā. Tikko vēl bija pusmūža krīze, un nākamajā brīdī jau viss, demences depo. Es spilgti atceros to vientulību un bezspēcību, kas pārņem, esot blakus tuviniekam šādā brīdī - tu galīgi neesi tam gatavs. Un uzreiz pēc tam tu saproti: nu, ko, tagad es esmu nākamais,” stāsta režisors. “Izrāde ir par tēmu, kas neizbēgami piemeklēs katru no mums.”

Statistikas dati par 2021. gadu liecina, ka Latvijā ik gadu nomirst ap 29 000 iedzīvotāju. No tiem tikai 10% piedzīvo ātru nāvi. Tas nozīmē, ka 90% mirstošo cilvēku un viņu tuvinieki saskaras ar fiziskām un psiholoģiskām problēmām, jo veselības aprūpes sistēma Latvijā mirstošo cilvēku aprūpi nodrošina nepietiekamā apjomā.

Dramaturģiskā materiāla pamatā ir režisora paša personīgā pieredze. Aplūkojot tuvplānā divu cilvēku “deju ar nāvi”, izrādes veidotāji aicina skatītāju uz izrādes laiku iekāpt šajā vienvirziena vilcienā uz depo, kur gala stacija ir absolūta un visiem pienākoša.

Autors un režisors - Varis Piņķis (attēlā), mākslinieks - Aigars Ozoliņš, komponiste - Žanete Spirka. Lomās - Varis un Antons Piņķi.

Nākamā izrāde: 30. novembrī plkst. 19.00.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?