TEĀTRA AFIŠA oktobrim

10.lapa

Traumas un cerības, brīvības sajūta un tradīciju važas

Publicitātes foto

Jau vairākus gadus Žaņa Lipkes memoriālā notiek teātra izrādes, un šosezon muzejs uzsāk pastāvīgu sadarbību ar radošo apvienību “KatlZ Riga”, kur režisore un producente Jevgēņija Šermeņeva kopā ar domubiedriem veido un organizē skatuves mākslas projektus - izrādes, jaunās dramaturģijas lasījumus.

Pirmdien, 16. oktobrī, pirmizrādi tur piedzīvos baltkrievu mūsdienu dramaturģes Vladas Hmeļ darbs “Viss normāli” ar aktrisēm Mariju Daņiļuku un Daci Vītolu (attēlā).

Baltkrievu autores Vladas Hmeļ - feminisma aktīvistes un Lukašenko režīma opozicionāres - luga “Viss normāli” (2019) bijusi Baltkrievijas mūsdienu dramaturģijas festivāla “Wrie Box” (Minska) un jaunās dramaturģijas festivāla “Ļubimovka” (Maskava) nominantu sarakstā. Latviešu valodā lugu pārtulkojis Arvis Vigulis, kad 2021. gadā “KatlZ Riga” un Lipkes memoriāls organizēja Baltkrievijas mūsdienu dramaturģijas lasījumus, bet ideja par lugas skatuves versiju Jevgēņijai Šermeņevai radās, vēloties veidot izrādi ar aktrisēm Mariju Daņiļuku (piedalījusies arī “Persiešu valodas stundas” un spēlē izrādē “Saules līnija”) un Daci Vītolu (Latvijas Leļļu teātris). Izrādē liela loma būs arī dejai un kustībai, ko veidos jaunā horeogrāfe Arīna Buboviča.

Darba “Viss normāli” pamatā ir divu sieviešu stāsts, kurā atspoguļojas trīs paaudžu likteņu cikliska atkārtošanās - traumas un cerības, brīvības sajūta un tradīciju važas, PSRS sistēmas savstarpējo attiecību mantojums un sievietes loma sabiedrībā.

Laikā, kad visi koncentrējas, lai atbalstītu Ukrainu, mēs joprojām domājam arī par cilvēkiem Baltkrievijā, kuri centās pretoties režīmam, bet zaudēja.

Daudziem nācies pamest Baltkrieviju - arī dramaturģe Vlada Hmeļ kopš 2022. gada dzīvo Polijā. Izrādē skanēs mūzika no pazīstamās baltkrievu apvienības Sveta Ben un Galya Chikiss, kuras šobrīd dzīvo Berlīnē.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

«Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka bērni ir lielākā ģimenes svētība. Sievietei bērnu dēļ nekas nav jāupurē. Katram ir savi apstākļi un dažreiz savus plānus uz kādu laiku ir jānoliek malā, bet, ja ģimene var un spēj būt atbalsts brīžos, kad tas ir vajadzīgs, tā ir laimes un piepildījuma sajūta,» saka operdziedātāja un divu dēlu – Ričarda (3) un Deivida (6 mēneši) – mamma Marlēna Keine.

Svarīgākais