TOP 10 notikumi kultūrā no 9. līdz 15. septembrim

8.lapa

Rudens noskaņas Karostā

Publicitātes foto

Uz piecu akadēmiskās mūzikas koncertu ciklu “Rudens noSkaņas Karostā” savā pirmajā sezonā aicina jaunā Karostas kamerzāle.

Tā izveidota vienā no skaistākajām ēkām Karostā, Pulkveža Brieža ielā 1. Kamermūzikas koncerti notiks ik otro nedēļas nogali no 9. septembra līdz 4. novembrim, kur savas rudens skaņas un noskaņas mūzikā izdzīvos pieci izcili, bet ļoti atšķirīgi mūziķu ansambļi.

Karostas kamerzāle savas durvis klausītājiem pirmoreiz vēra šīs vasaras sākumā Karostas mākslas festivāla ietvaros. Ēkas īpašniece, lietuviešu kordiriģente Rasa Gelgotiene, kas nu jau labu laiku sevi sauc daļēji arī par liepājnieci, tajā esošo zāli, zeltītiem eņģeļiem, ornamentiem un košām vitrāžām greznotu, atjaunojusi un iekārtojusi ar domu par nelielu koncertzāli. Atjaunojusi no galīgi pamestas un izpostītas ēkas līdz tādai, kura katru koncertu sola kā īpašu piedzīvojumu.

Septembra koncertiem būs atvēlētas sestdienas:

- Sestdien, 9. septembrī, plkst. 15.00 ciklu atklās izcils flautas un klasiskās ģitāras duets Reinis Lapa un Miks Akots. Viņu koncertprogramma balstās uz diviem kontinentiem - Eiropu un Dienvidameriku, divām dejām un diviem komponistiem, kas uz šīm dejām ir paskatījušies ar savu bagātīgo iztēli. Abi mūziķi ir satikušies Liepājā no dažādām Latvijas pusēm. Rīdzinieks Reinis Lapa ir kļuvis par īstenu liepājnieku - kopš 1998. gada viņš ir Liepājas Simfoniskā orķestra mākslinieks, flautu grupas līderis, kā arī pēdējos gadus darbojas orķestrī kā diriģents. Reinis ir arī flautas pedagogs un simfoniskā orķestra vadītājs Liepājas mūzikas vidusskolā, kā arī regulāri aizraujas arī ar kamermuzicēšanu dažādu ansambļu sastāvos. Savukārt alsundznieks Miks Akots ģitārspēli apgūst jau 14 gadus, muzicē dažādos sastāvos kopā ar pazīstamiem mūziķiem un aktieriem. Viņš piedalījies konkursos Latvijā un ārpus tās, ir vairākkārtējs konkursa “Gada ģitārists” uzvarētājs, kā arī ieguvis Lielās Mūzikas balvu 2018 par gada labāko koncertu.

- Otrajā koncertā 23. septembrī plkst. 13.00 pirmoreiz Liepājā koncertēs savu vārdu jau pieteicis akadēmiskās mūzikas ansamblis “Trio Tresensus” (2015) - koklētāja Līga Griķe, saksofonists Aigars Raumanis un sitaminstrumentālists Uģis Upenieks (attēlā) klausītājiem sagatavojuši daudzveidīgu latviešu kamermūzikas programmu.

- 22. oktobrī plkst. 15.00 koncertēs Latvijas un Lietuvas Nacionālo operu soliste soprāns Gunta Gelgote, Lietuvas Nacionālās operas un baleta teātra orķestra flautists Giedrjus Gelgots (Giedrius Gelgotas) un pianiste Aija Kuzmane. Šim koncertam mūziķi izvēlējušies latviešu komponistu mūziku, kas rakstīta tieši viņiem.

- Cikla noslēgumā sestdien, 4. novembrī, plkst. 15.00 valsts svētku mēneša ieskaņā būs iespēja dzirdēt Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra klarnešu kvarteta “Quattro Differente” koncertu “Balss”. Tā programma ar Baltijas valstu komponistu dažāda rakstura skaņdarbiem liks aizdomāties par to, kas un kāda var būt balss, vienlaikus ļaujot pašiem atbildēt uz šo jautājumu. Šajā koncertā ieeja bez maskas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

“Barojošs uzturs ir veselīga dzīvesveida pamats. Papildus svara zaudēšanai un uzturēšanai, sabalansēts uzturs ir ļoti svarīgs sievietes un vīrieša vispārējai veselībai. Laba pārtika nodrošina vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir svarīgas augšanai, labklājībai un attīstībai,” raksta healthline.com.

Svarīgākais