TOP10 kultūras pasākumi līdz 25. augustam, apmeklējami bez maksas

2.lapa

Ventas BALSIS

Publicitātes foto

No 25. līdz 27. augustam norisināsies koncertsērijas “Ventas BALSIS” pirmais posms, koncerti no Griezes līdz Skrundai. Šī jau ir trešā upe, kuras krastus Jauniešu koris “Balsis” tā diriģenta Inta Teterovska vadībā pieskandinās ar bezmaksas koncertiem.

Koncertsērijas galvenā būtība ir sniegt neaizmirstamus un kvalitatīvus koncertus vietējiem iedzīvotājiem tur, kur ikdienā tas nav tik ierasti.

“Daugavas BALSIS” 2011. - 2017. gads, 69 koncerti 28 dienās, “Lielupes BALSIS” 2020. - 2022. gads, 22 koncerti 9 dienās.

“Ventas BALSIS” sākas šogad, kad koris izdevis sen lolotu ierakstu “Dziesmas par Latvijas upēm” ar Ineses Zanderes dzeju un Raimonda Paula mūziku. Šīs mūzikas un dzejas iedvesmoti, upju koncertceļojumi turpināsies. Ventu koris plāno izbraukt trīs gados.

Piektdien, 25. augustā:

Plkst. 12.00 - Griezes ev. lut. baznīcā (Ezeres pagasts). No 1580. gadā celtā dievnama šodien saglabājušies vien mūri un tornis. 1888. gadā baznīcā tika kristīts Brīvības pieminekļa autors, tēlnieks, Kārlis Zāle. 2003. gadā sākās atjaunošanas un restaurācijas darbi, notiek dievkalpojumi.

Plkst. 19.00 - Nīgrandes ev. lut. baznīcā (Nīgrandes pagasts)

1553.gadā Nīnives ciems tika pārsaukts par Pīlesmiestu, kurā 17. gs. 60. gados cēla baznīcu. 1775. gadā koka baznīcas vietā uzcelta mūra baznīca, kas saglabājusies līdz mūsdienām un tagad ir Nīgrandes baznīca, kuras torni pieskandina tikpat seni zvani.

Sestdien, 26. augustā:

Plkst. 18.00 - Lēnu muiža (Nīkrāces pagasts). Tā celta 19. gadsimtā, piederējusi baronam Frīdriham fon Firksam un kalpojusi kā medību un atpūtas vieta nedēļas nogalēs. No 1927. līdz 1937. gadam te bijusi skola, tad kolhoza kokdarbnīcas, 1965. gadā tika atvērts tautas nams. Tagad Lēnu muižā saimnieko Liene Zvīdriņa.

Plkst. 19.30 - Pastaigu un atpūtas parkā “Labirints” (Dzelda, Nīkrāces pagasts). Dzeldas vārds vēstures avotos pieminēts jau 1253. gadā, kā apdzīvota vieta tā izveidojās pie Diždzeldas muižas. 19. gadsimta beigās šeit bija vairāk kā 40 sētu ar gandrīz 600 iedzīvotājiem. Vārds “dzelda” ir apvidvārds, kas agrāk lietots, lai aprakstītu izsutumus uz ādas, kas rodas pēc nātres dzēliena.

Svētdien, 27. augustā:

Plkst. 13.30 - Lēnu Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīca (Nīkrāces pagasts). Agrākā koka baznīca 1750. gadā par Livonijas bīskapa Jāzepa Puzinas līdzekļiem pārtapa mūra baznīcā, kas draudzes locekļiem kalpo vēl šodien. Tajā pašā laikā baznīca ieguva savu otru nosaukumu - Sv. Sakramenta baznīca. Baznīcā apskatāmi mākslinieciski vērtīgi biktssoli un 18.gs. būvētas ērģeles, bet dievnama pagrabā atrodas divu pēdējo Piltenes bīskapu šķirsti. Plkst. 17.00 - Dziesmu svētku “BALSIS” Skrundas pilskalna estrādē, piedalās Kuldīgas novada amatierkolektīvu dalībnieki. Skrundas pilskalnā jau 14. gadsimtā atradās Livonijas ordeņa pils. 1987. gadā pilskalnā tika uzbūvēta estrāde (rekonstruēta 2012. gadā), kas ir būtiska vietējās kultūras dzīves sastāvdaļa.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Dzīvesstils

Septembris ir īsts rudens labumu mēnesis. Un bez āboliem arī šis laiks nav iedomājams. Tam pievienojas arī virtuves huligāns Pipars, kas dalās ar savu biezpiena – ābolu vafeļu recepti, kas noderēs tiem, kuri mīl brīvdienās sevi un savu ģimeni palutināt.

Svarīgākais