Kultūras pasākumi līdz 30. jūnijam, apmeklējami bez maksas

8.lapa

Kaujas priekšpostenis

Publicitātes foto

Latvijas Kara muzeja filiālē “Airītes” izveidota brīvdabas ekspozīcija “Kaujas priekšpostenis”.

Turpinot filiāles attīstību, “O. Kalpaka muzeja un piemiņas vietas “Airītes”” apkārtnes pieguļošajā teritorijā tiek veidota brīvdabas ekspozīcija “Kaujas priekšpostenis”. Šī ekspozīcija ir paredzēta kā 1. kārta plānotajā muzeju apkārtnes teritorijas revitalizācijā, paredzot saimniecības ēkas atjaunošanu un militārās tehnikas laukuma izbūvi. Brīvdabas ekspozīcijas mērķis ir stāstīt par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dienestu un darba ikdienu piedaloties starptautiskajās operācijās un miera uzturēšanas misijās.

Kaujas priekšpostenis (angl. val. - combat outpost jeb COP) ir jebkura izvērsta, neliela militāri tehniska būve, izvietota atstatus no lielākām militārām bāzēm. To izmanto kā darbības bāzi nelielām karaspēka vienībām. Šāda veida kaujas priekšposteņi bija izplatīti NATO starptautisko drošības atbalsta spēku militārajās operācijās un miera uzturēšanas misijās Afganistānā un Irākā, kurās piedalījās arī Latvijas NBS karavīri. Visbiežāk kaujas priekšpostenis ir maza, labi aizsargāta militāra fortifikācijas būve, no kuras karavīri veic patruļas un kaujas operācijas.

Jaunākā ekspozīcija stāsta par Nacionālo bruņoto spēku karavīru dienestu starptautisko operāciju un miera uzturēšanas misiju laikā, kā arī kļuvusi par Baltijas valstīs lielāko kaujas priekšposteņa pilnizmēra brīvdabas atdarinājumu. Par pamatu vēsturiskai kaujas priekšposteņa rekonstrukcijai kalpoja Afganistānā un Irākā dienējušo Latvijas karavīru atmiņu stāsti, vēsturiskas fotogrāfijas, materiālās liecības un muzeja jaunieguvumi.

O.Kalpaka muzejs un piemiņas vieta „Airītes” atrodas Saldus novada Zirņu pagasta „Airītēs”. Darba laiki: muzeja iekštelpu ekspozīcija atvērta no otrdienas līdz svētdienai (10.00 - 17.00), piemiņas vieta un teritorija pieejama apmeklētājiem katru dienu. Muzeja apmeklējums ir bez maksas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais