Andžela Absalona ir igauņu fitnesa blogere un influencere, kas ir piesaistījusi uzmanību ar savām ekstremālajām uztura izvēlēm. Šoreiz viņa ir pilnībā apņēmusies ievērot "gaļēdāju" diētu – un mēs nerunājam tikai par gaļu, bet gan par jēlu gaļu! Ar neparasto diētu dalās “postimees.ee”.
Internetā ir sastopami daudz uztura speciālistu, un visbiežāk viņu padomi un idejas diētas sastādīšanai ir sabalansētas un parastas - nekas īpaši šokējošs vai pārsteidzošs. Taču Absalonas “Instagram” konts, kuram seko 18 000 abonentu, piedāvā tieši pretējo.
View this post on Instagram
Jēra aknas, liellops un asiņu šots
Viņas uzturs sastāv, piemēram, no liellopa gaļas, vistas gaļas, maltas gaļas, jēra aknām un, pats galvenais, Absalona visu šo ēd jēlu un bez garšvielām. Neapstrādātas gaļas sakošļāšana žokļiem nav viegls uzdevums, tāpēc viņa palīdz sev norīt ēdienu ar margarīnu, un dažreiz arī ar asiņu šotu. Protams, starp dzērieniem ir arī pazīstamāki - piens un ūdens.
Kā fitnesa blogere un influencere Andžela nonāca pie gaļēdāju diētas?
“Gaļēdāju diēta ir bijis mans dzīvesveids kopš 2023. gada pavasara. Man bija ēšanas traucējumi un veselības problēmas, un šī diēta glāba manu garīgo un fizisko stāvokli. Arī iepriekš es vienmēr cepu gaļu tikai dažas sekundes, un pat jēls steiks (gandrīz jēls, sarkans, cepts pāris minūtes) man bija pārāk cepts - tāpēc pāreja uz pilnīgi jēlu gaļu man nebija problēma. Es arī ēdu jēlus orgānus. Pilnībā pārgāju uz šo diētu tikai pirms trim nedēļām, bet izmaiņas jau ir manāmas,” stāsta Absalona.
“Protams, mani uz šo diētu pamudināja sociālie tīkli un "jauna informācija" - tā es "iekritu truša alā". Un, tā kā esmu viena no tām, kurām viss jāizmēģina pašam, nolēmu vismaz pāris nedēļas pārbaudīt jēlēšanas gaļēdāju diētu, lai redzētu, kas ar mani notiks. Tagad noteikti neplānoju atgriezties pie termiski apstrādātas gaļas. Un ēdu tikai vienu reizi dienā!” viņa piebilst.
View this post on Instagram
Uz jautājumu par to, kā šāds ēdiens garšo, blogere atbild:
“Garšo pēc jēlas gaļas. Pašiem jāizmēģina - citādi nesapratīsiet. Mana pirmā pieredze, ēdot jēlus orgānus un gaļu, bija pozitīva - viss šķita garšīgs, un es nekad neesmu bijusi izvēlīga. Bet, ja ēd jēlu gaļu, jābūt pilnīgi pārliecinātai par gaļas avotu: ko dzīvnieks ēda, kā tas auga, vai tas saņēma vakcīnas vai antibiotikas utt. Tāpēc gaļas kvalitāte ir ļoti svarīga!
Igaunijā man ir uzticamas saimniecības, kur pērku bioloģisko gaļu. Man pat nav jāiet uz parastajiem pārtikas veikaliem. Viss tiek piegādāts tieši uz mājām no saimniecībām - jēlpiens, olas, sviests. Nesen runāju ar cilvēkiem no Kanādas - viņi man teica, ka, lai iegūtu jēlpienu, viņiem ir nepieciešams nelegāls tirgotājs!
Neticami! Tirgotājs pasauc cilvēkus uz savu furgonu, ātri pārdod jēlpienu par skaidru naudu un aizbrauc. Kanādā jēlpiena pārdošana ir aizliegta, un lielākā daļa lauksaimnieku nav gatavi uzņemties šādu atbildību. Esmu ļoti pateicīga, ka dzīvoju Igaunijā!”
View this post on Instagram
Sieviete arī neizmanto nekādas garšvielas.
“Jā, man nav vajadzīgas nekādas garšvielas - ieskaitot sāli. Ar šādu dzīvesveidu garšas kārpiņas ir tik ļoti asinātas, ka jūs sākat sajust īstas ēdiena garšu - nav nepieciešams neko maskēt vai kropļot ar garšvielām.
Turklāt, ievērojot šo diētu, man nav nepieciešams lietot papildu sāli, jo visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, tostarp elektrolītus, es uzņemu no jēlas gaļas. Starp citu, elektrolīti no sāls un no jēlas gaļas organismā uzsūcas atšķirīgi - tie uzsūcas daudz labāk no gaļas.
Mana mīļākā ir liellopu gaļa. Man garšo arī jēra gaļa, bet cūkgaļu neēdu vispār.
Baktērijas ne vienmēr ir kaitīgas cilvēkiem. Cilvēki paši par sevi ir 90 procenti baktēriju. Mēs esam vairāk baktēriju nekā cilvēki... Tas ir smieklīgi: cilvēki vēlas iegūt "labās zarnu baktērijas", dzerot kefīru, “Actimel” un “Activia”, kas satur tikai pāris baktēriju celmus ar apšaubāmu dzīvotspēju un ieguvumiem, plus cukuru, bet viņi baidās no īstām, dzīvām, nepieciešamām un derīgām baktērijām kā no uguns!?
Mēs visu sterilizējam, visu gatavojam, iznīcinām visas nepieciešamās baktērijas pārtikā... Bet kas notiek, ja cilvēka mikrobioms paliek bez baktērijām? Līdz ar to iet bojā arī smadzenes. Garastāvoklis, depresija, hronisks nogurums - tās nav emocionālas problēmas, tās ir zarnu veselības problēmas. Cilvēkiem vajadzētu sākt pētīt, kā garīgā un zarnu veselība ir saistītas un savstarpēji atkarīgas,” ir pārliecināta sieviete.
View this post on Instagram
“Neapstrādāta gaļa - kā ar suši? Tartars? Karpačo? Daudzi cilvēki ēd šos neapstrādātos ēdienus, pat neaizdomājoties par kvalitāti! Patiesībā augstas kvalitātes neapstrādāta gaļa satur dzīvus enzīmus, neaizvietojamās aminoskābes un labvēlīgās baktērijas. Tā ir vieglāk sagremojama, ātrāk nodrošina enerģiju un atjauno zarnu mikrobiomu.
Protams, ne visas baktērijas ir vienādas: dzīvnieki, kas audzēti rūpnieciskās saimniecībās, baroti ar graudiem un pildīti ar antibiotikām, ir vāji un slimi. Viņu gaļā, dabiski, ir "sliktās" baktērijas. Bet dzīvnieks, kas dzīvo ganībās, saulē, ēd zāli - dod gaļu ar mikrofloru, kas ir labvēlīga cilvēkiem,” piebilst blogere.
Anesteziologs Markko Pārtelpoegrans sacīja, ka jēlas gaļas ēšana pati par sevi nav kaitīga veselībai, taču problēmas un riski var rasties tāpēc, ka šādā gaļā var būt baktērijas, vīrusi un parazīti, kas parasti tiek iznīcināti termiskās apstrādes rezultātā.
View this post on Instagram
Jautāta, vai viņai pietrūkst ēdienkartes ar ceptu gaļu un svaigiem dārzeņiem no dārza, Absalona atbild noliedzoši:
“Man nepietrūkst ceptas gaļas! Un, ja pēkšņi sākšu - nu, tad es vienkārši uzcepšu sev antrekotu. Es sev neko neaizliedzu - ēdu, ko vien vēlos, vienkārši tagad neko citu negribu. Man noteikti nepietrūkst sakņaugu, kāpostu, zaļumu un salātu - tos neesmu ēdis daudzus gadus. Man tie ir trušu barība.
Restorānā cilvēki droši vien uz mani dīvaini paskatīsies, ja es jautāšu par gatavības pakāpi un teikšu: "Negatavosim vispār." Ja ņemam vērā jokus, es īsti neeju uz restorāniem - nezinu, no kurienes viņi iegūst gaļu, kāda ir tās kvalitāte, kā viņi to gatavo…
Es nevienu nepiespiežu ēst tā kā es. Tie, kas vēlas izmēģināt, lai pamēģina. Es vienkārši dalos savā ceļā, pieredzē un veiksmes stāstā. Cilvēki redz manu "iekšējo gaismu" sociālajos tīklos. Pēdējā laikā esmu saņēmusi daudz personisku komentāru un komplimentu. Mani ieraksti sociālajos tīklos modina cilvēku interesi par gaļēdāju diētu, viņi sāk man rakstīt, lai uzzinātu vairāk un lūgtu padomu,” apgalvo sieviete.
“Mans partneris iepriekš ir ievērojis gaļēdāju diētu, un tagad arī viņš pārsvarā ēd dzīvnieku izcelsmes produktus - gaļu, olas, piena produktus. Reizēm viņš apēd banānu vai ābolu.
Ne jau tā, ka man būtu vienalga, kā ēd citi vai cilvēce kopumā - gluži pretēji, vairuma cilvēku modernais ēšanas stils, atklāti sakot, mani uztrauc un liek aizdomāties.
View this post on Instagram
Pāreja no normāla uztura uz gaļēdāju uzturu 2023. gadā man noritēja gludi, jo sāku saudzīgi - iekļaujot ēdienkartē augļus, ogas un piena produktus. Tāpēc man nebija nekādu pārejas perioda simptomu. Parasti tie ir: gremošanas problēmas, nogurums, slikta dūša, vispārēja slikta pašsajūta.
Tas ir dabiski - šajā brīdī organisms sāk izmantot taukus kā enerģiju ogļhidrātu vietā. Ieskaitot savas tauku rezerves, kuru sadalīšanās rezultātā organismā izdalās toksīni un atkritumvielas - tās pašas, kas gadiem ilgi uzkrājušās taukaudos. Līdz ar to arī sliktā pašsajūta!
Taču, neskatoties uz iespējamām komplikācijām, gaļēdāju uzturs, gluži pretēji, mani izdziedināja! Es atbrīvojos no liekā svara un ēšanas traucējumiem - ēdiens vairs nekontrolē manu dzīvi. Es atjaunoju hormonālo līdzsvaru, uzlabojos menstruālais cikls, pazuda locītavu sāpes, ādas problēmas, hronisks iekaisums, garastāvokļa svārstības, gremošanas traucējumi un nogurums. Turklāt man vairs nav saules apdegumu.”