Olas ir pilnvērtīgs ēdiens, bet vai varat iedomāties, ka tās ēdat katru dienu, un ne tikai vienu vai divas, bet daudz vairāk? Fitnesa entuziasts un emuāru autors Džozefs Everets mēneša laikā apēda 900 olas un pirms un pēc ievietoja fotogrāfijas, lai parādītu, kā tas ietekmēja viņa ķermeni. Ar stāstu dalās “limon.postimees.ee”.
Tokijā dzīvojošais Džozefs savu ierasto diētu aizstāja ar ekstrēmu olu diētu - mēnesi viņš katru dienu ēda veselu paplāti olu un dalījās ar rezultātiem savā “YouTube” kanālā.
"Mans parastais uzturs parasti sastāv no 30 olām, bļodas rīsu, nedaudz liellopa gaļas, jogurta un augļiem, dažreiz es apēdu arī olbaltumvielu batoniņu," viņš teica.
View this post on Instagram
Džozefa eksperimenta mērķis bija noskaidrot, vai tas viņam palīdzētu labāk darboties sporta zālē un spēt pacelt smagākus svaru stieņus.
Džozefs sāka eksperimentu, izmērot savu svaru un reģistrējot rezultātus, veicot četrus fiziskos vingrinājumos. Viņam arī tika veiktas asins analīzes pirms un pēc mēneša diētas, lai novērtētu viņa veselību, tostarp testosterona un holesterīna līmeni.
Pēc mēneša viņa svars pieauga par sešiem kilogramiem liesās muskuļu masas. Viņš arī atzīmēja bīstamo tauku - triglicerīdu - līmeņa pazemināšanos asinīs, tajā pašā laikā "sliktā" holesterīna līmenis nepaaugstinājās, bet - gluži pretēji! - palielinājās "labais" holesterīns.
Uzlabojās arī viņa fiziskā sagatavotība - viņš varēja pacelt par 20 kg vairāk nekā tad, kad viņš sāka savu ekstrēmo olu diētu.
Viņš teica: "30 olas man dod 190 gramus olbaltumvielu, manu ikdienas A vitamīna daudzumu, 120 procentus no mana D vitamīna, tonnas B vitamīnu - tas neapšaubāmi atbalsta muskuļu augšanu vienā vai otrā veidā."
"Mans garastāvoklis, fokusēšanās spējas, libido un enerģija arī ir kļuvušas labākas,” viņš teica.
Mediķi iepriekš ieteica ierobežot apēsto olu skaitu līdz trim vai četrām nedēļā, pamatojoties uz veciem pētījumiem, kas liecina, ka tajās ir augsts holesterīna līmenis, kas var izraisīt sirds problēmas, tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka mērens olu patēriņš, apmēram viena ola dienā, kopā ar daudzveidīgu uzturu, nepalielina sirds slimību risku.
Pētījumi liecina, ka pārtikas produkti, kas satur daudz holesterīna, ne vienmēr palielina taukvielu līmeni asinīs.
Veselības eksperti tagad iesaka neierobežot, cik daudz olu jums vajadzētu ēst dienā, ja vien tās ir daļa no sabalansēta uztura, tomēr dažas gatavošanas metodes ir veselīgākas nekā citas - piemēram, vārītās olās ir daudz mazāk tauku nekā tajās, kas ceptas eļļā un sviestā.