Daudzi domā, ka pannas izvēle ietekmē tikai ēdiena garšu - patiesībā daudz biežāk cieš tekstūra! Kraukšķīgums, sulīgums un pareiza apcepšanās - galvenais vaininieks bieži vien nav recepte, bet nepareizs pannas izmērs attiecībā pret porciju, skaidro “Martha Stewart”.
Kas notiek, ja panna ir par mazu?
Kad pannā saliek pārāk daudz produktu, tie sāk vārīties savā sulā, nevis cepties. Gaļa izdala mitrumu, dārzeņi svīst, un pannas temperatūra strauji krītas. Rezultātā:
Garša var būt laba, bet sajūta mutē - pliekana.

Un ja panna ir par lielu?
Arī pārāk liela panna var radīt problēmas. Nelielai porcijai uz lielas pannas:
Tas ir iemesls, kāpēc reizēm vistas fileja ir sausa, lai gan cepta īsu laiku.
Kā izvēlēties pareizo pannas izmēru?
Vienkāršs princips: produktiem pannā jābūt vienā slānī ar nelielu atstarpi starp gabaliņiem.
Aptuvena orientācija:
Ja redzi, ka produkti pieskaras viens otram vai pārklājas - panna ir par mazu.

Kāpēc tas ir tik svarīgi tieši tekstūrai?
Tekstūra rodas no temperatūras un mitruma kontroles. Pareizs pannas diametrs ļauj:
Tāpēc profesionālās virtuvēs pannas izvēle vienmēr ir tikpat svarīga kā sastāvdaļas.
Praktisks padoms ikdienai
Ja šaubies - cep divās porcijās, nevis mēģini visu salikt vienā pannā. Tas aizņems pāris minūtes ilgāk, bet ēdiens būs kraukšķīgāks, sulīgāks un vizuāli daudz pievilcīgāks.
Ja ēdiens šķiet “pareizi pagatavots, bet kaut kas tomēr nav tā”, vērts paskatīties nevis uz garšvielām, bet uz pannu. Pareizs pannas diametrs ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā uzlabot ēdiena tekstūru bez jebkādām papildu zināšanām vai dārgām sastāvdaļām.
Lasiet arī par norādēm, ko sniedz eļļas apļi uz pannas cepšanas laikā.