Gaļas āmurītis – kāpēc tas ir vairāk nekā tikai smagu sitienu rīks

© pexels.com

Gaļas āmurītis bieži tiek uztverts vienkārši kā instruments cietas gaļas mīkstināšanai, tomēr patiesībā tā lietošana ietekmē gan ēdiena tekstūru, gan gatavošanas rezultātu. Kā patiesībā darbojas gaļas āmurītis, skaidro “seriouseats.com”.

Gaļas āmurītim ir divas puses: plakana un ar “zobiem”.

  • Plakanā puse nedaudz izpludina šķiedras, padarot gaļu vienmērīgāku un vieglāk pagatavojamu.
  • Zobiņu puse ir paredzēta stingrākām gaļas daļām - tā “sadrupina” muskuļu šķiedras, izraisot proteīnu izmaiņas, kas padara gaļu maigāku.

Kāpēc tas ietekmē garšu un gatavošanu

  • Ātrāka termiskā apstrāde - plānāka gaļas šķēle gatavojas ātrāk, saglabājot sulīgumu.
  • Marinādes efektivitāte - sadalot šķiedras, marinādes sastāvdaļas dziļāk iesūcas gaļā, piešķirot aromātu katrā kumosā.
  • Vienmērīga tekstūra - īpaši svarīgi steikiem vai karbonādēm, lai cepšanas laikā gaļa nezaudētu formu.

pexels.com

Praktiski padomi

Izmanto pārtikas plēvi - novieto gaļu starp divām plēvēm, lai nesabojātu virsmu un saglabātu higiēnu.

Sāc ar vieglu pieskārienu - āmurītis nav jāspiež ar visu spēku; pārlieku stipra sitiena rezultāts var izspiest sulas un padarīt gaļu sausu.

Atpūta pēc āmurīša - pēc mīkstināšanas ļauj gaļai “atpūsties” dažas minūtes, lai šķiedras izlīdzinātos un sulas saglabātos.

Kā izvēlēties labu gaļas āmurīti veikalā

Izvēloties gaļas āmurīti, pievērs uzmanību materiālam un svaram. Labāk izvēlēties nerūsējošā tērauda vai smagu koka rokturi ar metāla galvu, jo tie ir izturīgi un viegli tīrāmi.

Pārbaudi, vai galva ir cieši piestiprināta pie roktura - tā nekādā gadījumā nedrīkst šūpoties vai brīvi kustēties. Zobu pusei jābūt asai, bet ne pārāk smailai, lai nesāktu plēst gaļu.

Viegls, plastmasas āmurītis var izrādīties mazefektīvs, turpretim pārāk smags āmurītis var izspiest sulas un bojāt gaļu. Komforts lietošanā arī ir svarīgs - rokturis ar neslīdošu pārklājumu samazinās nogurumu gaļas klapēšanas laikā.

Gaļas āmurītis ir vienkāršs, bet spēcīgs instruments, kas ietekmē gan garšu, gan tekstūru. Pareizi lietojot, tas padara pat cietākos gaļas gabalus sulīgākus un aromātiskākus, savukārt nepareiza lietošana var gaļu padarīt sausu vai pārāk mīkstu, tāpēc vienmēr jāievēro mērs un tehnikas noslēpumi.