Sulīga gaļa katru reizi: ievēro šo triku

© Foto: pixabay.com

Pirms gaļas gabala ievietošanas pannā, ir vērts to rūpīgi nosusināt ar papīra dvieli. Šis vienkāršais solis palīdz iegūt zeltainu garoziņu, vienlaikus saglabājot iekšpusi sulīgu, norāda vietne Epicurious.

Kas vienmēr jāizdara

Bieži vien, cepot gaļu, tā iekšpusē pārcepas un ārpusē apdeg. Tas notiek pārmērīga mitruma dēļ uz gaļas virsmas. Pat daži papildu šķidruma pilieni var pilnībā sabojāt gaļas gabalu.

Ideālā gadījumā, novietojot gaļas gabalu uz karstas pannas, tam ļoti ātri jāuzsāk Maillarda reakcija. Šis ir process, kas atbild par gardo brūnu garoziņu, kas veidojas apcepšanas laikā. Ideālajai pannas temperatūrai pirms gaļas ievietošanas jābūt krietni virs 138°C. Tas palīdz kompensēt dzesēšanas efektu, kas rodas, gaļai pieskaroties pannai.

Foto: pixabay.com

Jo augstāka ir pannas temperatūra, jo ātrāk iztvaikos gaļas virsmas mitrums, bet vislabāk to pilnībā noņemt. Kamēr ūdens pilnībā neiztvaiko, gaļa cepsies, bet neapbrūnēs.

Siltuma pārnešana caur ūdeni notiek ļoti efektīvi. Lai gan gaļas iekšējā temperatūra paaugstinās, enerģija joprojām tiek izmantota virsmas mitruma iztvaikošanai, nevis gaļas garšas piešķiršanai un kraukšķīgas, brūnas garoziņas veidošanai.

Vienkāršākais veids, kā atbrīvoties no virsmas mitruma, ir pirms gatavošanas vienkārši nosusināt gaļu ar papīra dvieļiem. Tas attiecas uz jebkuru gatavošanas metodi, ne tikai uz cepšanu pannā.

Kā neizžāvēt gaļu cepšanas laikā

Foto: Pexels.com

Gaļas izvēle un pagatavošana

Saskaņā ar The Kitchn datiem, gaļas tauku saturs ir ļoti svarīgs. Piemēram, vistas krūtiņa izžūst ātrāk nekā stilbs. Liellopu vai cūkgaļas gadījumā gabali ar nedaudz taukiem labāk saglabā sulīgumu.

Skābes vai fermentētas marinādes (jogurts, citronu sula, etiķis) mīkstina gaļas šķiedras, palīdzot tai saglabāt sulu. Pirms cepšanas ļaujiet gaļai sasilt līdz istabas temperatūrai, lai tā vienmērīgāk izceptos.

Pareiza cepšanas tehnika

Pannai jābūt karstai, lai gaļa veidotu garoziņu. Pirms gaļas apgriešanas ļaujiet tai apbrūnēt no vienas puses. Pievienojiet nedaudz eļļas vai sviesta - tie izolē no tieša karstuma un palīdz saglabāt mitrumu.

Temperatūras un laika kontrole

Plāni gabaliņi izcepas ļoti ātri, savukārt biezākiem gabaliņiem nepieciešams vairāk laika vai iepriekšēja apcepšana/sautēšana.

Foto: Pexels.com

Iekšējās temperatūras vadlīnijas:

Vista: 75°C

Cūkgaļa: 65-70°C

Liellopu gaļa: 50-60°C vidēji jēlai gaļai

  • Ja cepat biezus gabalus, pārklājiet pannu uz dažām minūtēm - tas palīdz vienmērīgi tai uzkarst un novērš gaļas izžūšanu.
  • Visbeidzot, ļaujiet gaļai atpūsties 5-10 minūtes pēc cepšanas. Sulas vienmērīgi sadalīsies, saglabājot gaļu sulīgu.

Vairāk recepšu skatiet šeit.

Dzīvesstils

Pirms divām nedēļām rakstniece  Gundega Repše saņēma Rīgas domes draudu vēstuli, ka viņai mēneša laikā jāatbrīvo  pašvaldības īres dzīvoklis. Mājokli Purvciemā viņas ģimene  bija saņēmusi kā palīdzību  un līgums bija noslēgts uz nenoteiktu laiku. Pēkšņais uzteikums autorei ir negaidīts, jo viņa nejūtas neko pārkāpusi. Pašvaldības ierēdņu attieksmei uzmanību pievērsuši arī Rīgas domnieki, kuri sola nepieļaut rakstnieces izlikšanu no konkrētā mājokļa, vēsta raidījums "Nekā personīga".