Makaroni ledusskapī kļūst cieti? Padari mīkstus, nezaudējot garšu

© pexels.com

Kad vakar pagatavotie makaroni nākamajā dienā tiek izņemti no ledusskapja, tie vairs nav ne mīksti, ne sulīgi — tie ir cieti, salipuši un reizēm pat nedaudz sausi. Tas nav kulinārs liktenis vai gatavošanas kļūda, bet gan ķīmisks process, kurā makaroni vienkārši “atgriežas” sākotnējā struktūrā, skaidro “Martha Stewart”.

Kāpēc makaroni kļūst cieti?

Cietes retrogradācija

Kad makaroni vārās, tajos esošā ciete uzbriest un uzsūc ūdeni. Atdziestot, šī pati ciete sāk sakārtoties atpakaļ kristāliskā struktūrā — tā, kāda tā bija pirms vārīšanas. Rezultātā ūdens izspiežas ārā, makaroni kļūst stingri un “gumijoti”.

Aukstums pastiprina šo procesu

Ledusskapja temperatūra (2-5°C) ir “ideālā zona”, kur retrogradācija notiek visātrāk. Jo ilgāk makaroni stāv aukstumā, jo cietāki tie kļūst.

Sausa virsma un mitruma zudums

Atvērtā traukā vai vāji noslēgtā konteinerā makaroni zaudē mitrumu vēl ātrāk, tāpēc otrā dienā tie ir ne tikai cieti, bet arī salipuši.

pexels.com

Kā makaroniem atgriezt mīkstumu un garšu?

Sildīšana kopā ar mitrumu (visdrošākā metode)

Cietes molekulas atkal “atveras”, kad parādās karstums + mitrums.

  • pannā pievieno 1-2 ēdamkarotes ūdens vai buljona
  • uzkarsē vidējā temperatūrā, nepārtraukti maisot
  • pēc 2-3 minūtēm makaroni kļūst gandrīz tikpat labi kā svaigi

Šī metode perfekti der makaroniem ar mērci arī tad, ja tie stāvējuši ledusskapī vairākas dienas.

Īsa tvaicēšana pannā vai katlā

Ja makaroni ir bez mērces, ieliec tos sietiņā virs katla ar verdošu ūdeni vai pannā ar vāku:

  • 30-60 sekundes tvaika
  • makaronus ātri apmaisīt
  • pievienot nedaudz sviesta vai eļļas

Tvaiks tos atdzīvina bez pārkarsēšanas.

Mikroviļņu krāsns tikai ar ūdeni

Ja izmanto mikroviļņus:

  • pievieno 1-2 ēdamkarotes ūdens
  • pārklāj trauku
  • sildi 30-40 sekunžu intervālos

Bez ūdens makaroni kļūs vēl cietāki.

pexels.com

Kā makaroni jāgatavo, lai nākamajā dienā tie būtu mīkstāki?

Nedaudz eļļas pirms uzglabāšanas

1 tējk. olīveļļas uz 250 g makaronu novērš salipšanu un samazina mitruma iztvaikošanu.

Uzglabā ar nelielu mērces daudzumu

Pat 2-3 ēdamkarotes mērces būtiski samazina sakalšanu un salipšanu.

Cieši noslēgts trauks

Aukstums + gaiss = sausums + sacietēšana.

Nevāri pārlieku mīkstus

Nākamajai dienai labāk der al dente, jo atkarsējot tie nepārvārīsies.

Makaronu sacietēšana nav pavāra kļūda — tā ir dabiska cietes uzvedība aukstumā. Taču ar pareizu “atmodināšanu” tos var padarīt gandrīz tikpat labus kā tikko vārītus. Galvenie draugi: karstums un mitrums. Un mazliet eļļas, ja plāno ēst nākamajā dienā.