Šķīstošā vai vārītā kafija: kas ir labāk?

© Foto: freepik.com

Mūsdienu dzīves straujais temps ir pamudinājis daudzus cilvēkus izvēlēties ātrus risinājumus, un šķīstošā kafija ir kļuvusi par vienu no izvēlēm. Vienkārši pārlejot granulas ar karstu ūdeni, un dzēriens ir gatavs pasniegšanai. Bet vai šī izvēle ir laba jūsu veselībai? jautā RBC.

Kā tiek pagatavota šķīstošā kafija

Vispirms grauzdētas kafijas pupiņas tiek samaltas un pēc tam pārvēršas koncentrātā, iegremdējot tās ļoti karstā ūdenī zem augsta spiediena.

Pēc tam ražotāji izmanto vienu no divām žāvēšanas metodēm:

Sasaldēšana: koncentrāta sasaldēšana un ledus iztvaicēšana zem pazemināta spiediena. Šī metode nodrošina augstāku kvalitāti, bet ir dārga.

Izsmidzināšanas žāvēšana: koncentrāts tiek izsmidzināts pilienos un acumirklī žāvēts ar karstu gaisu. Šis process ir lētāks, taču daļēji zaudē aromātu.

Lielākā daļa mūsdienu zīmolu izmanto otro metodi.

Vai šķīstošā kafija ir veselīga?

Augsta temperatūra un spiediens apstrādes laikā maina kafijas ķīmisko sastāvu. Šķīstošā kafija satur:

  • Mazāk hlorogēnskābes, kas palīdz pazemināt cukura līmeni asinīs un asinsspiedienu;
  • Mazāk antioksidantu un fenola savienojumu;
  • Mazāk N-metilpiridīnija, vielas ar pretiekaisuma īpašībām;
  • Vairāk akrilamīda, potenciāla kancerogēna;
  • Vairāk oksalātu, kas var veicināt nierakmeņu veidošanos.

Salīdzinājumam: 100 g pagatavotas kafijas satur aptuveni 657 mg fenola savienojumu, savukārt šķīstošā kafija satur tikai 151 mg.

Iespējamie riski

Dažas šķīstošās kafijas paciņas satur:

  • Cukuru un saldinātājus.
  • Piena piedevas.
  • Piesātinātos taukus.
  • Konservantus.

Dažas tases dienā var kļūt par nozīmīgu papildu kaloriju un cukura avotu.

Kam nevajadzētu regulāri dzert šķīstošo kafiju

  • Cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz nierakmeņiem.
  • Tiem, kam ir rezistence pret insulīnu vai prediabēts.
  • Cilvēkiem ar aknu slimībām.
  • Tiem, kas uztraucas par vēža risku (akrilamīda satura dēļ).

Vai kafiju var dzert katru dienu?

Jā, ja jums nav problēmu ar kofeīnu un nerodas blakusparādības. Pētījumi pat liecina, ka kafija var veicināt ilgmūžību. Vienlaikus vislabāk to dzert dienas pirmajā pusē, lai netraucētu miegu.