Mūsdienu dzīves straujais temps ir pamudinājis daudzus cilvēkus izvēlēties ātrus risinājumus, un šķīstošā kafija ir kļuvusi par vienu no izvēlēm. Vienkārši pārlejot granulas ar karstu ūdeni, un dzēriens ir gatavs pasniegšanai. Bet vai šī izvēle ir laba jūsu veselībai? jautā RBC.
Vispirms grauzdētas kafijas pupiņas tiek samaltas un pēc tam pārvēršas koncentrātā, iegremdējot tās ļoti karstā ūdenī zem augsta spiediena.
Pēc tam ražotāji izmanto vienu no divām žāvēšanas metodēm:
Sasaldēšana: koncentrāta sasaldēšana un ledus iztvaicēšana zem pazemināta spiediena. Šī metode nodrošina augstāku kvalitāti, bet ir dārga.
Izsmidzināšanas žāvēšana: koncentrāts tiek izsmidzināts pilienos un acumirklī žāvēts ar karstu gaisu. Šis process ir lētāks, taču daļēji zaudē aromātu.
Lielākā daļa mūsdienu zīmolu izmanto otro metodi.
Augsta temperatūra un spiediens apstrādes laikā maina kafijas ķīmisko sastāvu. Šķīstošā kafija satur:
Salīdzinājumam: 100 g pagatavotas kafijas satur aptuveni 657 mg fenola savienojumu, savukārt šķīstošā kafija satur tikai 151 mg.
Dažas šķīstošās kafijas paciņas satur:
Dažas tases dienā var kļūt par nozīmīgu papildu kaloriju un cukura avotu.
Jā, ja jums nav problēmu ar kofeīnu un nerodas blakusparādības. Pētījumi pat liecina, ka kafija var veicināt ilgmūžību. Vienlaikus vislabāk to dzert dienas pirmajā pusē, lai netraucētu miegu.