Zemesriekstu sviesta piedeva, kas padarīs olu kulteni īpaši gardu

© Foto: freepik.com

Vai olu kultenis garšo nedaudz pliekani? Uzziniet sastāvdaļu, lai iegūtu labāku garšu un kas brokastis pacels jaunā līmenī.

Cik sastāvdaļas ir nepieciešamas, lai pagatavotu olu kulteni? Tehniski tikai viena, lai gan pat olu puristi, iespējams, piekritīs pievienot sāli, piparus un nedaudz sviesta uz pannas. Tomēr, ja vēlaties izpētīt jaunas garšas sajūtas, varat saldināt olas ar citrusaugļu sulu vai pievienot umami ar saulē kaltētiem tomātiem, raksta thetakeout.com.

Nelsonam Serrano-Bahri, Amerikas Olu padomes inovāciju direktoram, ir vēl viens ieteikums: kā ar zemesriekstu sviestu? Šī olbaltumvielām bagātā sastāvdaļa biežāk tiek ēsta kopā ar maizi un želeju, taču Bahri saka, ka tā pārsteidzoši labi sader ar olām.

"Zemesriekstu sviests piešķir grauzdētu, riekstainu dziļumu, nelielu salduma pieskārienu un smalku umami no zemesriekstu aromātiem," viņš teica The Takeout. Turklāt tas palīdz olām saglabāt stingrību. Olu eksperts paskaidroja: "[Zemesriekstu sviesta] dabīgie tauki un emulgatori, piemēram, lecitīns, mīkstina kulteni, radot spīdīgu, krēmam līdzīgu tekstūru, kas nesažūst." Tomēr daži zemesriekstu sviesta zīmoli var padarīt olas nedaudz sāļas. Ja zemesriekstu sviests ir sāļāks, iespējams, olām nebūs jāpievieno tik daudz sāls, cik parasti.

Foto: pixabay.com

Kā sakult olas ar zemesriekstu sviestu

Nelsons Serrano-Bahri ieteica trīs dažādus veidus, kā pievienot zemesriekstu sviestu olu kultenim. Viens no veidiem ir mīkstināt zemesriekstu sviestu ar nedaudz siltu ūdeni vai pienu, pēc tam pirms olu gatavošanas ieputot šo šķidrumu olās.

"Tas nodrošina vienmērīgu izkliedi un mīkstāku masu bez piedeguma," viņš teica. Var pievienot nelielu daudzumu zemesriekstu sviesta sviestam, kad tas kūst pannā, un pēc tam kult olas zemesriekstu sviesta aromatizētajā sviestā. Serrano-Bahri tomēr brīdināja: "Šī metode padziļina grauzdēto aromātu, bet prasa maigu siltumu, lai novērstu piedegšanu."

Viņa iecienītākā metode zemesriekstu sviesta pievienošanai olām ir mērces veidā. Viņa ieteikums ir rīkoties tāpat kā satē, sajaucot zemesriekstu sviestu ar sojas vai zivju mērci, laima sulu un pietiekami daudz silta ūdens, lai to atšķaidītu līdz mērcei līdzīgai konsistencei. Mērce jāpievieno pēc olu pagatavošanas, jo tā nodrošina "bagātīgu garšas kontrastu un pilnīgu tekstūras kontroli".

Foto: freepik.com

Vēl dažas sastāvdaļas, lai papildinātu zemesriekstu sviestu

Zemesriekstu sviests ir pārsteidzoši pielāgojama sastāvdaļa, un tas attiecas pat uz gadījumiem, kad to pievieno olām. Nelsons Serrano-Bahri piedāvāja vairākas idejas par sastāvdaļām, kas varētu vēl vairāk pastiprināt šīs negaidītās kombinācijas garšu, tostarp čili, lociņi, laima miziņa, sezama eļļa un sojas vai tamari mērce.

Var arī pievienot citrona vai laima sulu, kā minēts iepriekš, jo "skābe bagātina garšu". Ja vēla zaļu garnējumu, baziliks, koriandrs, čili pipari, maurloki un gurķis piešķirs svaigu, vieglu garšu, kā arī nedaudz krāsas.

Ja vēlaties olu kultenim piešķirt tekstūru, kas gan varētu būt labāks par sasmalcinātu vai saberztu zemesriekstu pārkaisīšanu? Var pat izvēlēties aromatizētus zemesriekstus — piemēram, čili-laima zemesrieksti darbotos gan kā garšas, gan tekstūras pastiprinātājs.

Visbeidzot, iesaka pievienot nedaudz salduma: "Medus vai kļavu sviesta pilieni samazina karstumu un sāli, nepadarot ēdienu pārāk saldu."