Pareiza atkausēšana ir tikpat svarīga kā gatavošana, -ja to dara steigā vai nepareizā temperatūrā, produkti zaudē gan tekstūru, gan garšu, gan vērtīgās uzturvielas. Lūk, kā dažādu produktu grupas atkausēt gudrāk - bez steigas un ar maksimālu garšas saglabāšanu, raksta "Martha Stewart".
Gaļa - lēni un droši
Gaļas atkausēšanai vislabākā vieta ir ledusskapis, nevis istabas temperatūra. Tas var prasīt no 8 līdz 24 stundām, atkarībā no gabala lieluma, taču šādi netiek zaudēts sulīgums un samazinās baktēriju vairošanās risks.
Ja jāsteidzas - liek gaļu noslēgtā maisiņā aukstā ūdenī. Ūdeni maina ik pēc 30 minūtēm. Nekad neatkausē karstā ūdenī vai mikroviļņu krāsnī, jo ārpuse gatavojas, kamēr iekšpuse vēl sasalusi!
Padoms: pēc atkausēšanas neliec gaļu sasaldēt atpakaļ - atkārtota sasaldēšana izjauc šķiedras un padara to sausu.

Zivis - ātri, bet saudzīgi
Zivis ir delikātas, tāpēc tām neder pārāk ilga atkausēšana. Ideāli - ledusskapī 6-8 stundas vai aukstā ūdenī 30-60 minūtes.
Ja gatavo uz pannas vai cepeškrāsnī, daudzas baltās zivis (piemēram, menca vai pikša) var gatavot vēl daļēji saldētas - tikai jāpagarina cepšanas laiku par pāris minūtēm.
Padoms: nekad neatkausē zivis istabas temperatūrā - tās ļoti ātri uzsūc apkārtējās smakas un zaudē svaiguma garšu.

Dārzeņi - bieži vien vispār nav jāatkausē
Dārzeņus, īpaši zupām un sautējumiem paredzētos, labāk nelikt atkausēties, bet gan pievienot tieši karstam ēdienam.
Pirms tam tos atkausējot, tie zaudē kraukšķīgumu un ūdenī izskalojas vitamīni.
Vienīgais izņēmums - saldētas ogas, spināti, brokoļi un ziedkāposti, ja tos izmanto salātos vai pīrāgu pildījumā - tos var atkausēt caurdurī, ļaujot notecēt liekajam šķidrumam.

Maize un konditoreja - atkausēšana, nezaudējot aromātu
Maizi vislabāk atkausēt istabas temperatūrā, ietītu auduma vai papīra maisiņā, lai saglabātu mitrumu.
Ja vēlies ātrāk - ieliec saldētas šķēles tosterī vai uz pāris minūtēm cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā - tas piešķirs tai tikko ceptas maizes aromātu.
Padoms: neatkausē maizi mikroviļņos - tā kļūs gumijota un pēc minūtes sacietēs.
Atceries trīs zelta likumus
Lēni = droši. Jo lēnāk produkts atkausējas, jo mazāk zaudējumu garšai un struktūrai.
Neatkausē uz galda. Baktērijas vairojas visstraujāk +5 °C līdz +60 °C robežās.
Plāno iepriekš. Vienkāršākā metode - no rīta pārliec vakariņu produktus ledusskapja apakšējā plauktā.
Pareiza atkausēšana ir neliels, bet būtisks solis ceļā uz labāku garšu un veselīgāku uzturu. Ja reiz esi ieguldījis naudu labos produktos un laiku to gatavošanā, ļauj arī atkausēšanai būt daļai no rūpīga ēdiena stāsta.
Lasiet arī par 5 produktiem saldētavā, kas vienmēr izglābs vakariņas.