Kā atkausēt saldētus dārzeņus, lai tie nezaudētu kraukšķīgumu

© Pixabay.com

Saldētie dārzeņi ir lielisks sabiedrotais mūsdienu virtuvē - tie ļauj gatavot veselīgi arī tad, kad vairs nav svaigu produktu sezona. Tomēr ikviens, kurš reiz mēģinājis atkausēt brokoļus vai zirnīšus, zina, cik viegli tie pārvēršas mīkstā, bezgaršīgā masā. Kāpēc tā notiek - un kā panākt, lai saldētie dārzeņi būtu tikpat kraukšķīgi un garšīgi kā svaigi? Iesaka “eatingwell.com”.

Saldēšanas zinātne: kāpēc dārzeņi kļūst mīksti

Kad dārzeņus sasaldē, to šūnās esošais ūdens pārvēršas ledus kristālos. Jo lēnāk tie veidojas, jo lielāki tie ir - un tie bojā šūnu sienas. Rezultātā pēc atkausēšanas dārzenis zaudē sulu un līdz ar to arī savu tekstūru. Rūpnieciski saldēti dārzeņi tiek ātri “šokēti” ļoti zemā temperatūrā, tāpēc saglabājas labāk. Taču arī to atkausēšana mājās prasa zināšanas.

unsplash.com

Neatkausē pirms gatavošanas

Viens no lielākajiem mītiem - ka saldēti dārzeņi jāatkausē pirms gatavošanas. Patiesībā tieši tas padara tos mīkstus.

Tāpēc neliec tos atkausēt uz galda vai izlietnē. Tā vietā liec tos tieši uz pannas, katlā vai tvaicētājā. Karstums palīdz saglabāt tekstūru un novērš “ūdeņainību”.

Piemērs

  • Brokoļus un ziedkāpostus liec uz sakarsētas pannas ar nelielu eļļas daudzumu, neliec vāku - liekais mitrums iztvaikos.
  • Spinātus un zirnīšus pievieno pašās beigās, kad ēdiens jau gandrīz gatavs.
  • Kukurūzu vai pupiņas var pievienot sautējumam vai karstajām uzkodām - tās sasilst dažu minūšu laikā.

Tvaicē un cep, nevis vāri

Vārīšana ir galvenais iemesls, kāpēc dārzeņi zaudē kraukšķīgumu - ūdens “izvelk” garšu un vitamīnus, tāpēc labāk izvēlies tvaicēšanu vai cepšanu.

Tvaicējot pietiek ar 3-5 minūtēm, lai dārzeņi kļūtu maigi, bet joprojām stingri. Apcepot uz pannas, pievieno nelielu eļļas daudzumu un, ja vēlies, beigās uzlej mazliet citronu sulas vai sviesta - tas palīdzēs uzlabot garšu un struktūru.

Izvairies no mikroviļņu krāsns

Mikroviļņu krāsns ir ātra, bet nereti “sadragā” dārzeņu struktūru, īpaši, ja tiek lietota pārāk ilgi. Ja tomēr izmanto mikroviļņu krāsni, dari to īsos intervālos (20-30 sekundes), lai nepieļautu pārmērīgu uzsildīšanu.

Neaizmirsti par garšvielām

Saldētie dārzeņi bieži ir maigas garšas, tāpēc tiem nepieciešams garšas akcents. Izmanto:

  • ķiplokus un citronu sulu brokoļiem,
  • sojas mērci un sezama sēklas zirnīšiem,
  • timiānu un sviestu burkāniem,
  • papriku un čili pārslas kukurūzai.

Šie vienkāršie papildinājumi atjauno dārzeņu garšas intensitāti un piešķir aromātu.

pexels.com

Padoms, ja dārzeņi tomēr kļuvuši mīksti

Ja gadījies tos nedaudz pārvārīt - izmanto citādi! Pārpalikumus var pārvērst:

  • krēmzupā (piemēram, ar kokosriekstu pienu un kariju),
  • fritatā vai omletē,
  • dārzeņu kotletēs vai plācenīšos.

Tādā veidā nekas netiek izšķērdēts un garša joprojām saglabājas.

Pareizi atkausēti un pagatavoti saldētie dārzeņi var būt tikpat garšīgi kā svaigi - galvenais, neļaut tiem “izmirkt” un nebaidīties no karstuma.

Liec tos tieši pannā, pievieno nedaudz eļļas un garšvielu, un tavas vakariņas pārvērtīsies par krāsainu, aromātisku piedzīvojumu.

Lasi, kam vienmēr jābūt saldētavā, lai pagatavotu ātras vakariņas!