Saldētie dārzeņi ir lielisks sabiedrotais mūsdienu virtuvē - tie ļauj gatavot veselīgi arī tad, kad vairs nav svaigu produktu sezona. Tomēr ikviens, kurš reiz mēģinājis atkausēt brokoļus vai zirnīšus, zina, cik viegli tie pārvēršas mīkstā, bezgaršīgā masā. Kāpēc tā notiek - un kā panākt, lai saldētie dārzeņi būtu tikpat kraukšķīgi un garšīgi kā svaigi? Iesaka “eatingwell.com”.
Saldēšanas zinātne: kāpēc dārzeņi kļūst mīksti
Kad dārzeņus sasaldē, to šūnās esošais ūdens pārvēršas ledus kristālos. Jo lēnāk tie veidojas, jo lielāki tie ir - un tie bojā šūnu sienas. Rezultātā pēc atkausēšanas dārzenis zaudē sulu un līdz ar to arī savu tekstūru. Rūpnieciski saldēti dārzeņi tiek ātri “šokēti” ļoti zemā temperatūrā, tāpēc saglabājas labāk. Taču arī to atkausēšana mājās prasa zināšanas.
Neatkausē pirms gatavošanas
Viens no lielākajiem mītiem - ka saldēti dārzeņi jāatkausē pirms gatavošanas. Patiesībā tieši tas padara tos mīkstus.
Tāpēc neliec tos atkausēt uz galda vai izlietnē. Tā vietā liec tos tieši uz pannas, katlā vai tvaicētājā. Karstums palīdz saglabāt tekstūru un novērš “ūdeņainību”.
Piemērs
Tvaicē un cep, nevis vāri
Vārīšana ir galvenais iemesls, kāpēc dārzeņi zaudē kraukšķīgumu - ūdens “izvelk” garšu un vitamīnus, tāpēc labāk izvēlies tvaicēšanu vai cepšanu.
Tvaicējot pietiek ar 3-5 minūtēm, lai dārzeņi kļūtu maigi, bet joprojām stingri. Apcepot uz pannas, pievieno nelielu eļļas daudzumu un, ja vēlies, beigās uzlej mazliet citronu sulas vai sviesta - tas palīdzēs uzlabot garšu un struktūru.
Izvairies no mikroviļņu krāsns
Mikroviļņu krāsns ir ātra, bet nereti “sadragā” dārzeņu struktūru, īpaši, ja tiek lietota pārāk ilgi. Ja tomēr izmanto mikroviļņu krāsni, dari to īsos intervālos (20-30 sekundes), lai nepieļautu pārmērīgu uzsildīšanu.
Neaizmirsti par garšvielām
Saldētie dārzeņi bieži ir maigas garšas, tāpēc tiem nepieciešams garšas akcents. Izmanto:
Šie vienkāršie papildinājumi atjauno dārzeņu garšas intensitāti un piešķir aromātu.
Padoms, ja dārzeņi tomēr kļuvuši mīksti
Ja gadījies tos nedaudz pārvārīt - izmanto citādi! Pārpalikumus var pārvērst:
Tādā veidā nekas netiek izšķērdēts un garša joprojām saglabājas.
Pareizi atkausēti un pagatavoti saldētie dārzeņi var būt tikpat garšīgi kā svaigi - galvenais, neļaut tiem “izmirkt” un nebaidīties no karstuma.
Liec tos tieši pannā, pievieno nedaudz eļļas un garšvielu, un tavas vakariņas pārvērtīsies par krāsainu, aromātisku piedzīvojumu.
Lasi, kam vienmēr jābūt saldētavā, lai pagatavotu ātras vakariņas!