Uzkodas sen vairs nav tikai čipsi un saldumi - aizvien vairāk cilvēku meklē veselīgākas alternatīvas, kas sniedz ne tikai garšas baudījumu, bet arī labumu organismam. Pārtikas industrija seko šai tendencei un piedāvā arvien jaunus risinājumus – sākot no augu proteīniem līdz neparastiem produktiem, piemēram, jūraszālēm vai lēcu čipsiem, raksta “Healthline.com”.
Ko piedāvā veselīgo uzkodu pasaule
Pēdējo gadu laikā uzkodas kļuvušas daudzveidīgākas un funkcionālākas. Viena no aktuālākajām tendencēm ir augu valsts proteīnu izmantošana - pupiņu, lēcu vai aunazirņu čipsi kļūst par alternatīvu tradicionālajiem kartupeļu čipsiem, jo tie satur vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu, bet mazāk tauku.
Otrs jaunums ir jūraszāļu produkti - jūraszāļu lapas ar kraukšķīgu garšu un bagātīgu minerālvielu saturu kļuvušas par iecienītu našķi gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tās nodrošina jodu, kalciju un citas svarīgas uzturvielas, vienlaikus sniedzot pavisam citādu garšu pieredzi.
Populāras kļuvušas arī uzkodas ar “papildu funkcijām” - batoniņi vai kraukšķi, kas bagātināti ar probiotikām, vitamīniem vai proteīniem, kas palīdz gan imunitātei, gan ikdienas enerģijai.
Daļa ražotāju eksperimentē ar fermentētiem produktiem, piemēram, kraukšķīgiem dārzeņiem ar pikantu garšu, kas apvieno labo baktēriju ietekmi ar interesantu garšu.
Uzkodas kļūst arvien gudrākas - tās vairs nav tikai par izsalkuma remdēšanu, bet arī par veselību, enerģiju un jaunu garšu atklāšanu.
Kartupeļu čipsi - vai tiešām tik kaitīgi?
Kartupeļu čipsi ir viena no vispopulārākajām uzkodām, taču tie bieži tiek kritizēti augstā tauku, sāls un kaloriju satura dēļ. Regulāra to lietošana lielos daudzumos patiešām var veicināt svara pieaugumu un sirds-asinsvadu slimību risku, tomēr arī čipsu pasaulē parādās veselīgākas alternatīvas - cepti, nevis fritēti kartupeļu čipsi, kā arī dārzeņu un pupiņu čipsi, kuros ir vairāk šķiedrvielu un olbaltumvielu.
Cepti aunazirņi ar garšvielām
Noskalo konservētus aunazirņus, nosusini un sajauc ar olīveļļu, sāli un garšvielām (piemēram, papriku vai ķiploku pulveri). Cep cepeškrāsnī 200 °C apmēram 25-30 minūtes, līdz tie kļūst kraukšķīgi.
Jūraszāļu rullīši ar dārzeņiem
Paņem nori lapu, pievieno plānas gurķa, burkāna un avokado šķēles, sarullē un sagriez mazos gabaliņos. Ātra un barojoša uzkoda, kas sniedz gan minerālvielas, gan svaigumu.
Jogurta-ogu kārtojums burciņā
Nelielā burciņā kārto grieķu jogurtu, svaigas ogas un saujiņu riekstu vai graudaugu pārslu. Uzglabā ledusskapī, un tev vienmēr būs pa rokai veselīga uzkoda, kas der gan brokastīm, gan pēcpusdienas enerģijas brīdim.
Jūraszāles, pupiņu čipsi vai probiotiku batoniņi ir tikai daži piemēri no plašā klāsta, kas pieejams mūsdienu veikalos. Atliek vien izvēlēties to, kas garšo un vienlaikus palīdz rūpēties par organismu!