10 iemesli, kāpēc jāēd jūraszāles

© unsplash.com

Jūraszāles var dot daudz labuma mūsu veselībai, tostarp uzlabot vairogdziedzera darbību, kontrolēt cukura līmeni asinīs, veicināt sirds veselību un palīdzēt regulēt svaru. Tomēr pārāk liela jūras aļģu daudzuma ēšana var radīt arī potenciālus riskus un blakusparādības, raksta “Very Well Health”.

Lūk, 10 iemesli, kāpēc ir vērts savā uzturā iekļaut jūraszāles

Palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs diabēta gadījumā

Brūno jūras aļģu pētījumā dalībnieki novēroja ievērojamu hemoglobīna A1c (HbA1c) līmeņa uzlabošanos, kas ir svarīgs cukura līmeņa asinīs kontroles rādītājs.

Tiek arī ziņots, ka jūraszālēm ir pozitīva ietekme uz cukura līmeni asinīs, īpaši cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu.

Palīdz regulēt asinsspiedienu

Pētījumi liecina, ka jūraszāles var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu, iespējams, pateicoties tam, kā organisms pārstrādā nātriju. Algināts un citi jūraszālēs esošie savienojumi saista nātriju, novēršot tā uzsūkšanos un ietekmējot asinsspiedienu. Daži jūraszāļu savienojumi inhibē angiotenzīnu konvertējošo enzīmu, līdzīgi kā AKE inhibitori, kas palīdz kontrolēt asinsspiedienu.

Pētījumi liecina, ka, lai redzētu pozitīvu ietekmi uz asinsspiedienu, nepieciešams apēst vairāk nekā četrus gramus jūraszāļu dienā vismaz mēnesi.

Pexels.com

Kontrolē svaru

Daži pētījumi liecina, ka jūraszālēm var būt pozitīva ietekme uz svaru un vidukļa apkārtmēru un tām var būt arī neliela ietekme uz ķermeņa masas indeksu (ĶMI), kas ir 2. tipa diabēta, sirds slimību un priekšlaicīgas nāves riska faktors.

Pazemina lipīdu līmeni asinīs

Augsts holesterīna un citu lipīdu (tauku) līmenis asinīs palielina sirds slimību un vielmaiņas traucējumu risku. Jūraszāles ir bagātas ar šķiedrvielām, un ir zināms, ka diētas ar augstu šķiedrvielu saturu pazemina lipīdu līmeni.

Pētījumiem ir dažādi rezultāti, taču tie liecina, ka regulāra jūraszāļu ēšana var:

pazemināt triglicerīdu (tauku asinīs) līmeni;

pazemināt zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) holesterīna līmeni ("slikto" holesterīnu);

paaugstināt augsta blīvuma lipoproteīnu (ABL) un holesterīna līmeni ("labo" holesterīnu).

Tomēr citā pētījumā tika konstatēts triglicerīdu līmeņa paaugstināšanās pēc četrām nedēļām, kad tika ievērota diēta ar augstu jūraszāļu saturu.

Pexels.com

Atbalsta zarnu veselību

Jūras aļģēs esošie ogļhidrāti darbojas kā prebiotikas - sastāvdaļas, kas baro labās baktērijas gremošanas traktā. Turklāt viens no jūras aļģēs esošajiem cukura veidiem (sulfētie polisaharīdi) var veicināt "labo" baktēriju augšanu zarnās.

Laboratorijas pētījumos ir pierādīts, ka sulfētie polisaharīdi palielina īsās ķēdes taukskābju līmeni, kas palīdz uzturēt zarnu trakta gļotādas šūnu veselību.

Mazina apetīti

Daži pētījumi liecina, ka jūras aļģu ēšana var palīdzēt ātrāk justies paēdušam.

Atbalsta vairogdziedzera darbību

Augsts joda saturs jūras aļģēs var atbalstīt vairogdziedzera veselību. Tomēr pētījumi arī liecina, ka tas var pārāk daudz mainīt vairogdziedzera hormonu līmeni un kaitēt vairogdziedzera darbībai.

Samazina stresu

Daudzas slimības ir saistītas ar stresu, un brūnajās jūraszālēs esošie antioksidanti palīdz to mazināt.

Var paaugstināt minerālvielu līmeni asinīs

Jūraszālēs ir augsts kalcija un citu minerālvielu saturs, tomēr pētījumi vēl nav pierādījuši, ka šis produkts varētu būtiski paaugstināt minerālvielu līmeni asinīs.

Pexels.com

Stiprina imunitāti

Jūraszāles satur antioksidantus un prebiotikas, kas atbalsta veselīgu imūnsistēmu. Tomēr vēl nav skaidrs, cik labi organisms absorbē šīs sastāvdaļas.

Pārmērīgas jūraszāļu lietošanas blakusparādības

Lai gan jūraszāles var sniegt zināmu labumu veselībai, to pārmērīga lietošana var radīt veselības riskus to joda un smago metālu satura dēļ - arsēns, dzīvsudrabs, kadmijs un svins var piesārņot jūraszāles ūdenī, kur tās aug, un tie var pasliktināt vairogdziedzera darbību.