Kad domājam par tasi tējas, bieži vien prātā nāk paciņa ar maisiņiem – ērti, ātri, pierasti. Bet, ja kādreiz esi nobaudījis īstu lapu tēju, visticamāk, pamanīji, ka tas ir pavisam cits stāsts – garšīgāks, aromātiskāks un arī veselībai draudzīgāks. Kāpēc tā? Skaidro eksperti no “McGill”.
Tējas maisiņos parasti nonāk ļoti smalki sasmalcinātas tējas daļiņas jeb “putekļi” un “lūžņi”, kas paliek pāri pēc lapu tējas ražošanas. Tie ātri izdala garšu, bet bieži vien tā ir plakana un rūgtena. Lapu tēja savukārt sastāv no veseliem vai lieliem lapu gabaliem, kas lēnāk izdala savas ēteriskās eļļas un dod dzērienam niansētāku, dziļāku garšu. Katrs malks ir bagātīgāks - gluži kā klausīties simfoniju, nevis tikai vienu noti.
Lapu tēja satur vairāk dabisko ēterisko eļļu, kas ir atbildīgas par tās aromātu. Sajūti, kā zaļā tēja smaržo pēc svaiga pļavas rīta vai melnā tēja pēc saules siltuma - tas nav nejauši, bet gan pierādījums tam, ka lapa saglabā savu dabisko bagātību. Aromāts ietekmē arī mūsu pašsajūtu - zaļās tējas smarža palīdz koncentrēties, kamēr kumelīšu vai piparmētru aromāts nomierina.
Zinātnieki norāda, ka lapu tējā saglabājas vairāk antioksidantu, polifenolu un vitamīnu nekā maisiņos, jo tā tiek mazāk apstrādāta. Tie ir tie paši savienojumi, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, uzlabo gremošanu, stiprina imunitāti un pat palīdz smadzeņu darbībai. Maisiņos esošā tēja oksidējas ātrāk, līdz ar to daļa vērtīgā “pazūd” jau ceļā līdz tasei.
Interesants fakts: daži tējas maisiņi satur ne tikai papīru, bet arī sintētiskus materiālus, kas karstā ūdenī var atbrīvot mikroplastmasu. Lapu tēja šādu risku nerada, turklāt tā ļauj pašam izvēlēties - cik stipru vēlies tēju, cik lapu pievienot un cik ilgi ļaut ievilkties.
Nav jābūt tējas ceremonijas meistaram, lai izbaudītu lapu tēju. Atliek tikai:
Lapu tēja nav tikai dzēriens - tā ir pieredze. Bagātīgāka garša, patiesāks aromāts un vairāk vērtīgu vielu padara to par īstu dāvanu ķermenim un prātam. Un, lai gan arī tējas maisiņi paliks mūsu ātrās ikdienas sabiedrotie, ik pa laikam atvēlēt laiku īstai lapu tējai nozīmē uzdāvināt sev mirkli kvalitātes.
Lasi arī, kā pašam izveidot daudzkārt izmantojamu tējas maisiņu.