Zviedru galds: Garšīgs risks vai bīstama izvēle?

© Foto: pixabay.com

Restorānu un viesnīcu zviedru galds var kļūt par saindēšanās ar pārtiku avotu sliktas higiēnas un nepareizas pārtikas uzglabāšanas dēļ. Kimons Andreass Karatzass, pārtikas mikrobioloģijas eksperts no Redingas Universitātes, sacīja, ka bufetes galdi bieži pārvēršas par "slimību perēkli".

Pēc speciālista teiktā, galvenie ar pārtiku saistītu slimību cēloņi zviedru galdos ir savstarpēja piesārņošana un pārtikas atrašanās "bīstamā" temperatūras zonā no 8 līdz 63 grādiem pēc Celsija, kur ātri vairojas baktērijas. Īpaši sastrēgumstundās darbinieki bieži vien pilnībā nemaina traukus, bet tikai pievieno tos paplātēm, kas veicina baktēriju izplatīšanos, raksta theconversation.com.

Foto: pixabay.com

Dr. Karatzass identificēja trīs galvenos baktēriju veidus, kas visbiežāk izraisa saindēšanos šādās iestādēs: salmonella, E. coli un listerija. Salmonella ir saistīta ar nepietiekami termiski apstrādātu mājputnu gaļu, olām un piena produktiem, E. coli ir saistīta ar nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu un jēliem dārzeņiem, bet listerija ir atrodama mīkstajos sieros un pastētēs.

Eksperts arī norādīja, ka nopietna problēma ir savstarpēja piesārņošana: sulas no jēlas gaļas, klientu nemazgātas rokas un vienas un tās pašas karotes izmantošana vairākiem ēdieniem var izraisīt baktēriju masveida izplatīšanos. Turklāt šāda situācija ir bīstama cilvēkiem ar pārtikas alerģijām, jo ​​alergēni var nonākt citos ēdienos.

Foto: pixabay.com

Drošības labad

Zviedru galdam nav jābūt katastrofai, taču drošība ir atkarīga gan no norises vietas higiēnas prakses, gan no pašu apmeklētāju uzvedības. Lūk, kam jāpievērš uzmanība:

  • ēdieniem jābūt karstiem vai atdzesētiem, nevis remdeniem;
  • katram ēdienam jābūt pieejamiem tīri piederumi;
  • jābūt redzamām skaidrām alergēnu etiķetēm;
  • personālam jāuzrauga un jāuztur ēdināšanas stacijas;
  • viesiem pirms pasniegšanas jānomazgā rokas.

Ja rodas šaubas, drošāk ir izlaist apšaubāmus ēdienus, īpaši tos, kas izskatās tā, it kā būtu pārāk ilgi stāvējuši, nav marķēti vai ir acīmredzami sajaukti ar citiem ēdieniem.

Zviedru galds var būt garšīgs veids, kā izpētīt jaunas garšas un baudīt daudzveidību. Taču bez atbilstošiem piesardzības pasākumiem tās var radīt arī nopietnus pārtikas drošības riskus.

Neatkarīgi no tā, vai baudāt gaļas ēdienu, viesnīcas brokastis vai piekraujat šķīvi ar neierobežotu ēdienkarti, ir vērts sekot līdzi higiēnai un zināt, kad jāatkāpjas no zviedru galda.

Dzīvesstils

Restorānu un viesnīcu zviedru galds var kļūt par saindēšanās ar pārtiku avotu sliktas higiēnas un nepareizas pārtikas uzglabāšanas dēļ. Kimons Andreass Karatzass, pārtikas mikrobioloģijas eksperts no Redingas Universitātes, sacīja, ka bufetes galdi bieži pārvēršas par "slimību perēkli".

Svarīgākais