Daudzi tūristi izvēlas vasaras brīvdienas ar “viss iekļauts” koncepciju - tas ir ērti un bieži vien diezgan pieejami cenas ziņā, tomēr karstā vasaras dienā viesnīcas bufete var izraisīt saindēšanos ar pārtiku, sabojājot atvaļinājumu. Par to, no kādiem ēdieniem labāk izvairīties, stāsta globālā darba un ceļojumu eksperte Džesija Čembersa kopā ar “Daily Express”.
“Cilvēki domā, ka ledus šādās bufetēs ir bīstams, bet patiesībā tas bieži vien ir drošāks par daudziem bufetes ēdieniem. Lielākā daļa kūrortu ar “viss iekļauts” tagad ledus pagatavošanai izmanto filtrētu vai pudelēs pildītu ūdeni, un E. coli baktērija neizdzīvo zemā temperatūrā. Daudz lielāka iespēja saslimt ir no aukstiem makaronu salātiem vai rīsu paplātes, kas ilgi stāvējusi,” skaidro ceļojumu eksperte.
Viņa arī brīdina, ka galda piederumu koplietošana ēdiena pasniegšanai palielina saslimšanas risku, tāpat kā pārāk siltas telpas.
"Vienmēr tiecieties pēc svaigi pagatavota ēdiena un izmantojiet bufetes noslogotākos laikus, kad ir vislielākā klientu apgrozība," iesaka Čembersa.
Viņa arī izcēla piecus negaidītus pārtikas produktus, kas ārzemēs bieži izraisa saindēšanos ar pārtiku.
Iepriekš sagriezti augļi un salāti - tie var izskatīties veselīgi, bet, ja tie tiek mazgāti piesārņotā ūdenī, tie var izplatīt E. coli.
Vārīti rīsi un makaroni - cieti saturoši pārtikas produkti, kas atstāti istabas temperatūrā, ir ideāli piemēroti baktēriju augšanai.
Aukstā gaļa un mīkstie sieri - ja tie nav pienācīgi atdzesēti, tie ir bieži sastopams slimību cēlonis.
Mērces un biezeņi karstajās paplātēs - ja tos neuzglabā pareizā temperatūrā, tie kļūst par baktēriju vairošanās vietu.
Krējuma deserti, piemēram, mīklas izstrādājumi ar krēmu vai tiramisu - izskatās droši, bet karstumā var ātri sabojāties.