Mellenes ir bagātas ar vitamīniem un antioksidantiem. Uztura speciālisti uzsver par melleņu ieguvumiem veselībai.
Mellenes satur B grupas vitamīnus, kas ir atbildīgi par enerģijas metabolismu un nervu sistēmas veselību, C vitamīnu, kas ir dabisks imūnstimulants, E, K, H, PP vitamīnus, kas aizsargā šūnas no bojājumiem un piedalās vielmaiņas procesos, kā arī minerālvielas un mikroelementus, vēsta Healthline.
Antocianīni, vielas, kas piešķir ogai tumšo krāsu, mellenēs ir īpaši vērtīgas. Tās ne tikai nokrāso lūpas un mēli zilā krāsā, bet arī piemīt spēcīga antioksidanta iedarbība, kas aizsargā asinsvadu šūnas no bojājumiem un iekaisumiem.
Vislabāk mellenes meklēt skujkoku mežos, jauktos mežos, kā arī purvu nomalēs un mitrās zemienēs.
Arbūzi un melones ir garšīgi un veselīgi vasaras našķi, taču to pārmērīga lietošana var kaitēt veselībai - īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem un tiem, kas cieš no hroniskām slimībām.
"Galvenās briesmas ir lielā slodze uz nierēm un izteikta diurētiskā iedarbība. Cilvēkiem ar 3. stadijas hronisku nieru slimību (HNS) jāierobežo arbūzu un meloņu patēriņš, lai izvairītos no tūskas un paaugstināta asinsspiediena. Samazinātas nieru darbības gadījumā ir traucēta kālija izdalīšanās, kas var izraisīt aritmiju," brīdina jomas eksperti.
Pacientiem ar hronisku sirds mazspēju (lai izvairītos no problēmām ar tūsku un paaugstinātu asinsspiedienu) tiek izrakstīti diurētiskie līdzekļi, kas palīdz izvadīt no organisma lieko ūdeni. Liekā šķidruma lietošana kopā ar meloni un arbūzu rada papildu slodzi sirdij, kas pasliktina cilvēka stāvokli. Kombinācija ar diurētiskiem līdzekļiem palielina dehidratācijas un elektrolītu (nātrija, kālija) zuduma risku.
Arī pacientiem ar diabētu jāierobežo arbūzu un meloņu patēriņš. Tas ir saistīts ar faktu, ka šiem augļiem ir augsts glikēmiskais indekss (virs 60-70), un tie ātrāk paaugstina cukura līmeni asinīs. Ārsts var noteikt, cik daudz tie jāierobežo. Zinot par savām slimībām, var samazināt arbūzu un meloņu ēšanas riskus.
1) Neēdiet arbūzu un meloni tukšā dūšā - tas noved pie strauja cukura līmeņa paaugstināšanās.
2) Ēdiet arbūzu un meloni tikai kā desertu pēc sabalansētas maltītes, kas sastāv no olbaltumvielām (vistas gaļa, zivis, gaļa, biezpiens), veselīgiem taukiem (avokado, olīveļļa) un šķiedrvielām (dārzeņiem un zaļumiem).
3) Apēdiet porciju pirms pulksten 16:00, lai naktī izvairītos no vēlmes apmeklēt tualeti un vieglāk sagremotu ogļhidrātus.
4) Droša porcija ir ne vairāk kā 200-300 g arbūza vai melones vienā reizē.
Ieteikums diabēta slimniekiem: izmēriet cukura līmeni asinīs pirms un pēc arbūza vai melones ēšanas. Ja līmenis ir ļoti augsts, izslēdziet produktu no uztura.