Kādi patiesībā ir iecienītākie kafijas dzērieni - kapučīno, latte vai makiato? Tās visas ir balstītas uz espreso, kura ieguvumus veselībai apstiprina zinātne. Tomēr dažas sastāvdaļas var krasi mainīt to ietekmi uz veselību un figūru.
Ņemot vērā zinātniskus datus un rakstus, galvenās atšķirības skaidro RBC.
Pirmkārt, ir svarīgi atcerēties, ka kafija pati par sevi ir labvēlīgs dzēriens. Plaša mēroga pētījumu pārskati, piemēram, publicēts British Medical Journal, saista mērenu kafijas patēriņu (3-4 tases dienā) ar samazinātu sirds un asinsvadu slimību, 2.tipa diabēta, aknu slimību un dažu vēža veidu risku. Tas ir saistīts ar augsto antioksidantu saturu, īpaši polifenoliem.
Tātad galvenā atšķirība starp kapučīno, latte un makiato ieguvumiem veselībai nav pašā kafijā, bet gan tajā, kas tai tiek pievienots.
Galvenā atšķirība starp šiem dzērieniem ir piena proporcija, kas tieši ietekmē kaloriju, tauku un olbaltumvielu saturu.
Būtībā espreso šots ar dažiem piena vai piena putu pilieniem. Minimālā piena daudzuma dēļ tā ir labākā izvēle figūrai. Standarta porcija satur tikai 10-15 kcal un saglabā gandrīz visas tīra espreso priekšrocības.
Sabalansēts dzēriens, kas pagatavots no vienādām daļām espreso, tvaicēta piena un piena putām. Vidēja porcija (apmēram 350 ml) bez cukura satur aptuveni 70-90 kcal. Tas ir zelta vidusceļš starp stipru kafiju un krēmīgumu.
Satur visvairāk piena un vismazāk putu. Tāpēc tas ir viskalorijām bagātākais no trim. Vidēja porcija (350-400 ml) latte bez cukura var saturēt 120-150 kcal vai vairāk atkarībā no piena tauku satura.
Vislielāko kaitējumu veselībai un figūrai nodara nevis piens, bet gan pievienotais cukurs un saldie sīrupi.
Pārmērīgs cukura daudzums uzturā ir tiešs ceļš uz svara pieaugumu, vielmaiņas traucējumiem un sirds slimībām. Liela latte ar vaniļas vai karameļu sīrupu var saturēt 250-400 kalorijas un 4-6 tējkarotes cukura, pārvēršot kafijas dzērienu par pilnvērtīgu šķidru desertu.
Pētījums, kas publicēts medicīnas žurnālā JAMA Internal Medicine, parādīja, ka cilvēkiem, kuri dzer kafiju (līdz 5 tasītēm dienā), ir mazāks priekšlaicīgas nāves risks.
Svarīgi, ka pētījumā galvenokārt tika analizēta melnā kafija. Piena pievienošana nemazina kafijas antioksidantu sniegtās priekšrocības, bet ievērojami palielina kaloriju saturu.
Tātad, kuru dzērienu izvēlēties: kapučīno, latte vai makiato?
Lai iegūtu maksimālu labumu un minimālu kaloriju daudzumu, izvēlieties makiato. Tas ir vistuvāk tīram espreso.
Lai iegūtu sabalansētu garšu, nesaldināts kapučīno ir lielisks kompromiss. Jūs iegūstat patīkamu piena tekstūru, bet mazāk kaloriju nekā latte.
Ja jums patīk piena garša, tad izvēlieties latte, bet lūdziet, lai to pagatavotu ar vājpienu vai augu pienu (mandeļu, kokosriekstu), un, pats galvenais, izvairieties no cukura un sīrupiem.
Vispārējais noteikums ir vienkāršs: veselīgākā kafija ir tā, kurā ir vismazāk piedevu.