Ledusskapis šķiet drošākā vieta visam, ko gribam saglabāt svaigu, tomēr daži pārtikas produkti aukstumā zaudē garšu, aromātu un pat uzturvērtību. Dažiem tas maina tekstūru vai pat paātrina bojāšanos. Lūk, saraksts ar produktiem, kuriem aukstums nav draugs, un padomi, kur tos glabāt pareizi, kopā ar “thekitchn.com”.
Tomāti
Aukstums apstādina nogatavošanās procesu un padara tomātus mīkstus, bezgaršīgus un miltainus. Tos vislabāk turēt istabas temperatūrā, prom no tiešiem saules stariem.
Kartupeļi
Ledusskapja temperatūrā kartupeļos esošā ciete pārvēršas cukurā, mainot gan garšu, gan struktūru. Glabā tos vēsā, tumšā vietā - piemēram, pieliekamajā vai pagrabā.
Sīpoli un ķiploki
Mitrumā un aukstumā tie ātrāk bojājas, pūst un sāk dīgt. Vislabāk tos uzglabāt vēsā, sausā vietā ar labu ventilāciju, piemēram, papīra maisiņā.
Maize
Ledusskapī maize ātrāk kļūst cieta, jo aukstums paātrina cietes kristalizāciju. Ikdienas lietošanai labāk glabāt istabas temperatūrā auduma vai papīra maisiņā. Ilgākai uzglabāšanai - saldētavā.
Medus
Aukstumā medus kristalizējas un kļūst ciets. To glabā istabas temperatūrā cieši aizskrūvētā traukā.
Banāni
Ledusskapī banāni kļūst melni un zaudē aromātu, jo aukstums bojā to mizu un kavē nogatavošanos. Glabā tos augļu bļodā istabas temperatūrā.
Ogas
Ja plāno tās apēst 1-2 dienu laikā, turēšana ledusskapī nav nepieciešama, jo aukstums var mainīt garšu un padarīt tās mīkstas. Ilgākai uzglabāšanai - saldētava ir labāks risinājums.
Kafija
Ledusskapī kafija uzsūc svešus aromātus un mitrumu, kas sabojā tās garšu. Labāk glabāt hermētiskā traukā vēsā, tumšā vietā.
Eļļas
Olīveļļa un citas augu eļļas aukstumā sabiezē un kļūst duļķainas. Tās droši var turēt skapī istabas temperatūrā, prom no tiešas saules.
Gurķi un paprika
Aukstums tiem var radīt ūdeņainu, mīkstu struktūru un bojāt garšu. Vislabāk tos uzglabāt vēsā, bet ne aukstā vietā - piemēram, virtuves plauktā vai pieliekamajā.
Pareiza produktu glabāšana palīdz ne tikai saglabāt garšu un struktūru, bet arī samazina pārtikas atkritumus. Pirms liec visu ledusskapī, padomā - dažreiz plaukts vai pieliekamais ir daudz labāka izvēle.
Lasiet arī, kur ledusskapī pareizi jāuzglabā gaļa.