Neparastas garšvielas, ko ir vērts iepazīt un izmantot ikdienas ēdienos

© unsplash.com

Garšvielas ir ēdienu dvēsele - tās piešķir aromātu, dziļumu un raksturu. Lielākā daļa cilvēku ikdienā izmanto ierastas garšvielas - tādus kā piparus, ķiploku, oregano vai paprika, bet pasaulē ir daudz mazāk zināmu garšvielu, kas var padarīt ēdienu īpašu un interesantu. Iepazīsim dažas neparastas garšvielas, ko ir vērts izmēģināt kopā ar “Seriouseats.com”.

Sumahs

Sumahs ir tumši sarkana pulverveida garšviela, kas iegūta no sumahu ogām. Tai ir viegli skābenas un ogu notis, kas labi sader ar gaļu, zivīm, dārzeņiem un pat salātiem. Sumahu bieži izmanto Tuvo Austrumu virtuvē, un tas var aizvietot citronu sulu, piešķirot ēdienam svaigumu.

Pexels.com

Asafoetida

Asafoetida ir sveķains garšaugs, kura žāvēts pulveris tiek izmantots indiešu un Tuvo Austrumu virtuvēs. Tas ir ļoti aromātisks un dod ēdieniem vieglu sīpolu un ķiploku garšu, taču ir vieglāk sagremojams un bieži palīdz mazināt gāzes un vēdera pūšanos. Mazliet asafoetidas var pievienot zupām, sautējumiem un dārzeņu ēdieniem.

unsplash.com

Kala namaks (melnais sāls)

Kala namaks ir melns vai tumši rozā sāls, kas iegūts no vulkāniskām vielām. Tam ir raksturīga sēra piegarša, kas atgādina vārītu olu smaržu. To izmanto Indijas un Pakistānas virtuvē, un tas labi papildina olu ēdienus, kartupeļus, dārzeņus un pat augļu salātus.

Pexels.com

Za'atar

Za'atar ir garšvielu maisījums, kas parasti satur timiānu, sezama sēklas, sumahu un citas garšvielas. Tas ir ļoti aromātisks un rūgtens, lieliski piemērots maizei, dārzeņiem, gaļai un pat jogurta mērcēm. Za'atar palīdz dažādot ēdienu garšas un piešķir eksotisku pieskārienu.

Pixabay.com

Fenheļa sēklas

Fenheļa sēklas ir saldenas un aromātiskas, ar vieglu lakricas piegaršu. Tās lieliski der gan ēdieniem, gan tēju pagatavošanai. Fenheli var izmantot gaļas marinādēs, zupās, dārzeņu sautējumos vai vienkārši kā aromātisku piedevu salātiem.

unsplash.com

Šīs garšvielas palīdzēs tev ieviest jaunas garšas un aromātus ikdienas ēdienos. Eksperimentējot, vari atrast savus iecienītākos variantus, kas padarīs maltītes īpašas un interesantas!

Uzzini arī par dažādiem sāls veidiem.

Dzīvesstils

Vai mēdz būt, ka centies ievērot “visus likumus”, kad jādodas pie miera, taču tas vienalga nesniedz enerģiju nākamajā rītā? Iemesls var slēpties tavā hronotipā - dabiskajā miega–celšanās ritmā, kas nosaka, kad jūties vismožākais un kad visvairāk noguris. Jauni pētījumi pierāda, ka pielāgot miega laiku savam hronotipam var būt krietni vērtīgāk nekā sekot vispārinātiem ieteikumiem, raksta “Tom's Guide”.

Svarīgākais