Gurķu sviestmaize ir lieliska vasaras pusdienu sastāvdaļa, taču garša var būt nedaudz pliekana, ja nezināt, ko darāt. Kā pagatavot gardu sviestmaizi?
Steiki un burgeri var ieņemt centrālo vietu vasaras karstās dienās, taču daži apgalvotu, ka īstie sezonas varoņi ir uzmundrinoši ēdieni, kas palīdz pārvarēt karstumu. Salda arbūza šķēles un kraukšķīgas gurķu sviestmaizes rada perfektu harmoniju ar gaļīgākiem ēdieniem.
Tomēr bez papildu enerģijas šiem svaigajiem kumosiem dažreiz var trūkt "wow" faktora. Šefpavārei Meganai Makārtijai no Healthy Eating 101 ir daži padomi, kā pagatavot izcilu un atsvaidzinošu gurķu sviestmaizi, raksta thetakeout.com.
Tāpat kā ar jebkuru sviestmaizi, viss sākas ar pareizās maizes izvēli. "Mīksta baltmaize ir tradicionāla gurķu sviestmaizēm — tā ļauj izcelties smalkajām garšām," pastāstīja Makārtija. Tomēr, ja parastā baltmaize neder, "ja vēlaties sātīgāku kumosu, var derēt pilngraudu vai rudzu maize".
Protams, arī maltītes galvenajam varonim jābūt perfektam. Tāpat kā marinējot vēlaties izmantot pareizo gurķu šķirni, sviestmaizē izmantotā šķirne ir ēdiena veiksmes iemesls.
"Ideāli piemēroti — ir gurķi bez sēklām, ar plānu mizu un tīru, kraukšķīgu garšu," sacīja Makārtija. Vislabāk ir plānas šķēles, ko var ātri iegūt ar mandolīnas griezēju. Tomēr zināms, ka sviestmaizes garša slēpjas pievienotajās sastāvdaļās, piemēram, tzatziki mērce, krēmsiers vai garšaugu majonēze.
Gatavojot izcilu gurķu sviestmaizi, Makārtija neļaujas trakulībām, iekļaujot neparastus elementus. Pārāk sarežģīta gurķu ēdiena pagatavošana ir kļūda, kas vienkārši nomaskē garšu. "Sasmalcināti svaigi garšaugi (dilles, piparmētra, maurloki, baziliks) ir absolūti nepieciešami, lai kraukšķīgie dārzeņi mirdzētu," viņa teica.
Gurķu sviestmaize bez krēmīgās siera esences ir kā burgers bez frī kartupeļiem — un divi sieri vienmēr ir labāki par vienu. Makārtija izvēlas izmantot "garšaugiem bagātinātu mīksto sieru, piemēram, kazas sieru, kas sajaukts ar rikotu". Šis maisījums ir viegli uzklājams un aromātisks, bet nepārspīlēts. Viņa atzīmēja, ka nedaudz citrona miziņas pievienošana atdzīvina sviestmaizi ar tik ļoti nepieciešamo skābumu.
Nevar nošaut greizi, uzpilinot nedaudz tzatziki vai garšaugu majonēzes, bet Makārtija iesaka arī "grieķu jogurta uztriepi". Viņa arī atzīmēja, ka šķipsniņa mārrutku vai sinepju" jogurtu paceļ jaunā līmenī.
Ja vēlaties spert papildu soli, apsveriet iespēju iekļaut produktus, kas papildina gurķus, piemēram, "plāni sagrieztus redīsus un mikrozaļumus vai mazas rukolas," viņa teica.