Mēs visi zinām to sajūtu – brokoļu kāti paliek pāri, cepot kūku atliek tikai olu baltumi, un kādā burciņā stāv sakaltuši rieksti, kam “vairs nav garšas”. Bieži vien šie produkti nonāk atkritumos, taču - kāpēc gan neizmantot tos radoši? Izrādās, tie ir lieliski pamati dažām patiešām garšīgām un veselīgām receptēm, raksta “thekitchn.com”.
Brokoļu kāti zupā vai pesto
Brokoļu kāti ir maigi, ja tos pareizi sagatavo - nogriež ārējo šķiedraino daļu un sagriež šķēlēs. Lieliski der krēmīgām zupām kopā ar kartupeļiem un sīpoliem vai arī zaļajam pesto - sablendēti ar ķiploku, eļļu, citronu un riekstiem.
Olu baltumi - gaisīgām brokastīm
Ja pēc cepumiem vai krēma atliek baltumi, neizlej tos! Vari pagatavot olu baltuma omleti (proteinīgāka un mazāk trekna versija), pievienojot spinātus un sieru. Vai arī saldē - tie labi saglabājas un vēlāk noder bezē cepumiem vai meringue kūkām.
Sakaltuši rieksti - uz pannas vai desertā
Ja rieksti zaudējuši kraukšķīgumu, tos var viegli atdzīvināt - uzsildi tos pannā bez eļļas pāris minūtes vai cepeškrāsnī. Sakaltuši rieksti arī lieliski noder smalcināti pie auzu pārslām, granolai vai kā piedeva smūtijiem.
Pārgatavojušies augļi - plācenīšos un saldējumā
Banāni ar brūniem punktiņiem vai bumbieri, kas vairs nav stingri, der, lai tos sajauktu ar auzu pārslām un olām un ceptu “banānmaizītes” pannā vai arī tos var sablendēt ar jogurtu, sasaldēt un iegūt “neīstā saldējuma” versiju.
Lielākā daļa “pārpalikumu” patiesībā ir otrā iespēja radošai maltītei - un reizēm tieši šajās reizēs rodas vislabākās receptes. Pamēģini eksperimentēt - tā ne tikai samazināsi pārtikas atkritumus, bet arī ieekonomēsi un pārsteigsi sevi ar jauniem garšu atklājumiem.