Gandrīz puse pieaugušo cieš no hipertensijas jeb paaugstināta asinsspiediena. Lai gan veselīga asinsspiediena līmeņa uzturēšanai bieži vien ir nepieciešami medikamenti, arī diētai ir nozīme - saskaņā ar “EatingWell” datiem, noteiktu garšvielu pievienošana uzturam var palīdzēt stabilizēt asinsspiedienu. Un viena no šīm garšvielām ir oregano jeb raudene.
Kāpēc oregano ir tik labs asinsspiedienam?
Oregano ir bagāts ar spēcīgiem antioksidantiem, kas palīdz uzturēt vispārējo veselību. Šie savienojumi cīnās pret kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem, nestabilām molekulām, kas laika gaitā var izraisīt šūnu bojājumus. Pētījumi liecina, ka diētas ar augstu antioksidantu saturu, tostarp tādiem augiem kā oregano, ir saistītas ar zemāku asinsspiedienu cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu.
Tomēr uztura bagātinātāju, eļļu vai citu formu lietošana, par kurām ir maz pētījumu, var radīt risku veselībai, tāpēc vislabāk ir pieturēties pie oregano lapu izmantošanas jeb klasiskajām garšvielām.
Reģistrētā dietoloģe Melisa Adzaro norāda, ka oregano tradicionāli lieto alerģiju, paaugstināta asinsspiediena, diabēta un elpceļu infekciju ārstēšanai.
"Lai gan pētījumi ar cilvēkiem ir ierobežoti, oregano satur daudz spēcīgu augu savienojumu, piemēram, karvakrolu, kam ir pierādīta potenciāla ietekme uz veselību mēģenēs un dzīvnieku pētījumos," viņa norāda.
Saskaņā ar dietoloģes un šefpavāres Ebijas Gelmanes teikto, oregano bieži izmanto itāļu receptēs, piemēram, picā vai marinaras mērcē. To plaši izmanto arī grieķu, spāņu un meksikāņu virtuvē.