Vasarā labākais veids, kā atvēsināties, ir saldais vasaras deserts - saldējums. Tomēr - vai šis kārums tiešām ir tik nevainīgs, kā varētu šķist? Skaidro “tv3.lt”.
Uztura speciālists Pauļus Paulausks atklāja, ka, aplūkojot saldējuma pārdošanas apjomus, tie vasarā strauji pieaug. Tomēr speciālists skaidroja arī to, vai saldējuma ēšana ir veselīga, un dalījās ar saviem padomiem, kā veikalos atpazīt veselīgāko saldējumu.
P. Paulausks paskaidroja, ka tradicionālais saldējums, kas gatavots no piena vai krējuma, ko esam iecienījuši, ir diezgan kalorijām bagāts. Pēc viņa teiktā, vien aplūkojot saldējuma sastāvu, var redzēt, ka tajā bieži vien ir tikpat daudz kaloriju kā parastā ēdienā. "Ja runājam par tradicionālo saldējumu, ja aplūko tā sastāvdaļas, var redzēt, ka tas noteikti nav veselīgs ēdiens,” uzsver speciālists.
“Manuprāt, vairums cilvēku, skatoties uz saldējumu un ieraugot mazu porciju, domā, ka tas ir labi. To pašu var novērot ar kūkām - cilvēki domā, ka to mazā izmēra dēļ tās būs mazāk kaitīgas,” stāsta Paulausks.
"Tomēr gan kūkās, gan saldējumā ir diezgan daudz kaloriju, it īpaši, ja nerunājam par sorbetiem vai augļu saldējumiem, bet gan par saldējumiem, kas gatavoti no piena, krējuma un cukura. Dažreiz saldējums var būt trekns deserts, un, ja ņemat tos ar pildījumiem vai riekstiem, viena porcija var nodrošināt visa ēdiena kaloriju uzņemšanu," skaidroja speciālists.
Tomēr Paulausks piebilst, ka, lai gan saldējums ir diezgan kalorijām bagāts, no šāda deserta pilnībā atteikties nevajadzētu - pēc viņa teiktā, vissvarīgākais ir saldējumu racionāli lietot un neēst to pārmērīgi katru dienu.
"Vienlaikus vēlos piebilst, ka no tiem nemaz nevajag baidīties. Patiesībā vissvarīgākais ir tas, lai tā nebūtu ikdienas lieta. Es teiktu, ka vasarā saldējuma baudīšana dažas reizes nedēļā ir pieļaujama, taču tam nevajadzētu kļūt par ieradumu," viņš uzsver.
Uz jautājumu, kā atšķirt veselīgo saldējumu no neveselīgā, uztura speciālists atbild, ka mūsu tradicionālais saldējums ir visneveselīgākais. Tomēr, pēc viņa teiktā, tas jāapstiprina, aplūkojot pašas pirmās produkta sastāvdaļas uz etiķetes.
"Lasot etiķetes, pirmās sastāvdaļas būs piens, krējums, cukurs, tauki. Tātad jāizlasa pirmās trīs sastāvdaļas. Jāpievērš uzmanība arī tam, cik daudz tauku ir saldējumā, jo, ja 100 gramos to ir 20 vai vairāk, šis saldējums nav veselīgs. Salīdzinot ar parastajiem desertiem, nebūs traģiska cukura daudzuma, kā tas ir smalkmaizītēs vai šokolādēs, tomēr, ja tos ēdam bieži, tad veidojas diezgan ievērojams daudzums," viņš atklāj.
Paulausks dalījās ar dažām veselīgām alternatīvām - pēc viņa teiktā, karstā dienā tie var kļūt par garšīgāku un veselīgāku izvēli - tie var būt sorbeti un augļu saldējumi. Pēc viņa teiktā, šādā izvēlē būs mazāk cukura, krējuma un tauku.
"Kaloriju ziņā veselīgāki būtu augļu saldējumi un sorbeti, kuros ir mazāk tauku un cukura. Jāmeklē arī veselīgāki saldējumi, kas gatavoti tikai no augļiem, kuros ir maz cukura. Tos var iegādāties lielākos lielveikalos. Pamatā tur ir saldēti augļi, un viena porcija satur tikai 30-40 kalorijas. Tie būtu ideālie, taču vajadzēs rūpīgi meklēt," viņš dalījās padomos.
P. Paulausks skaidro, ka arī viņš bieži izvēlas saldējumus, kuros cukurs ir aizstāts ar saldinātājiem - pēc viņa teiktā, šādā veidā var "ietaupīt" cukuru.
Tomēr labākā alternatīva ir pagatavot saldējumu mājās - pēc uztura speciālista teiktā, to nav grūti izdarīt, un vienlaikus var iegūt arī noderīgas vielas. "Mēs varam mājās sasaldēt banānus, pēc tam tos samalt blenderī, pievienot jebkādas piedevas, kādas vēlamies - kakao, ogas, kanēli. Tas ir vienkārši, saldi, bet arī nevajadzētu pārēsties. Varam sasaldēt arī jogurtu, kuram varam pievienot piedevas un pagatavot gardu desertu," veselīgākajā variantā dalās speciālists.