Gurķi vasarā mēdz vairoties kā sēnes pēc lietus – viens pirkts salātiem, otrs no omītes, trešais atnests no kaimiņiem… Līdz vienā brīdī atklājas, ka ledusskapī slēpjas vesela kaudze, un daži jau kļūst mīksti. Lūk, 5 idejas, kas prasīs pavisam maz laika, bet ļaus gudri izmantot pāri palikušos gurķus, kopā ar “bonappetit.com”.
Ātrie marinētie gurķīši jeb “gurķi burkā”
Sagriez gurķus ripiņās vai šķēlēs, vai arī tikai nogriez galiņus, saliec burkā kopā ar ķiploku daiviņu, pāris piparu graudiem un diļļu kātu. Pārlej ar uzvārītu etiķūdeni (ūdens + neliels daudzums etiķa, sāls, cukura) un atstāj ledusskapī uz dažām stundām. Ideāli pie grilētas gaļas vai sviestmaizēm.
Aukstā gurķu zupa
Sablendē gurķus ar kefīru, piparmētru, šķipsniņu sāls un pāris pilieniem citrona sulas. Pasniedz aukstu, vēlams ar ledu vai atdzesētā bļodiņā. Viegla, garda un atsvaidzinoša maltīte karstā dienā.
Gurķu ūdens
Viens no vienkāršākajiem trikiem - sagriez gurķus ripiņās un pievieno ūdenim kopā ar piparmētru vai citrona šķēli. Dzer visas dienas garumā - tas gan atsvaidzina, gan palīdz izdzert vairāk ūdens.
Zaļais smoothie ar gurķi
Blenderī liec gurķi, spinātus, ābolu vai citronu, un nedaudz ūdens vai kokosriekstu ūdens. Rezultāts - viegls, detoksējošs dzēriens, kas ir gan zaļš, gan labs. Piemērots brokastīm vai pēcpusdienas “restartam”.
Gurķu sejas maska
Ja pāris šķēles vairs neizskatās tik ēdamas - izmanto tās skaistumkopšanā! Uzliec uz sejas vai acīm kā atsvaidzinošu kompresi. Gurķis nomierina, mitrina un palīdz mazināt pietūkumu, īpaši pēc negulētas nakts vai karstas dienas.
Tā vietā, lai pārpalikušie gurķi pārtaptu par zaļu, mīkstu un nekad nederīgu lietu ledusskapī, dod tiem otro dzīvi. Mazliet izdomas - un pat ne pārāk svaigs gurķis kļūs patiešām noderīgs vai nu virtuvē, vai vannasistabā.