Nav viena "īstā laika", lai ēstu banānus, taču šis auglis var ietekmēt enerģiju, gremošanu un apetīti. Var dot priekšroku ēst banānus noteiktā diennakts laikā atkarībā no mērķiem.
Ja nepieciešams enerģijas pieplūdums, labākie laiki banānu ēšanai ir šādi:
Pirms treniņa: apēdiet banānu, lai palielinātu enerģiju vingrinājumu veikšanai.
Brokastīs: apēdiet banānu, lai uzlādētos ar enerģiju visai dienai.
Pēcpusdienā: apēdiet banānu, lai novērstu enerģijas samazināšanos pēcpusdienā.
Banānos ir daudz ogļhidrātu, makroelementu, ko cilvēka organisms sadala cukuros, lai iegūtu enerģiju. Apmēram 80% no banāna sausnas svara ir ogļhidrāti, kas nozīmē, ka tie ir pilni ar enerģijas palielināšanas potenciālu, raksta verywellhealth.com.
Uzkodiet banānu īsi pirms aktivitātes, kur nepieciešama enerģija. Organisms ātri sadala ogļhidrātus, lai iegūtu enerģiju; ogļhidrātu sagremošana un uzsūkšanās, kā arī cukura līmeņa paaugstināšanās asinīs aizņem apmēram 15 līdz 30 minūtes.
Banāni ir lieliski piemēroti gremošanai neatkarīgi no tā, cikos tos ēd; tomēr tie var būt visizdevīgākie, ja tos ēd ēdienreizes laikā.
Ēdienreizes laikā: viens no labākajiem laikiem, kad ēst banānu, ir ēdienreize, lai veicinātu gremošanu.
Banānos ir daudz šķiedrvielu. Vienā vidēja lieluma banānā ir aptuveni 3 grami (g) šķiedrvielu, kas ir aptuveni 11% no dienas devas (DV). Šķiedrvielas ir būtiskas gremošanai, jo tās piešķir "apjomu" izkārnījumiem un palīdz pārvietot izkārnījumus pa zarnām.
Lasi arī: Šis auglis pazemina asinsspiedienu labāk nekā sāls izslēgšana no uztura
Var arī apsvērt laiku, ņemot vērā banāna nogatavināšanas stadiju. Īpaši nenogatavināti banāni satur visaugstāko rezistentās cietes līmeni no visiem pārtikas produktiem. Rezistento cieti ir grūti sagremot, un tā darbojas kā prebiotika (barība veselīgajām baktērijām zarnās), kas var uzlabot zarnu mikrobiotas daudzveidību.
Ājurvēda, senā indiešu dziedināšanas filozofija, brīdina neēst banānus pirms gulētiešanas. Pastāv uzskats, ka banānu ēšana naktī izraisa gļotu veidošanos un palēnina gremošanu. Tomēr nav zinātnisku pierādījumu, kāpēc pirms gulētiešanas vajadzētu izvairīties no banāniem.
Ja mēģināt zaudēt svaru, apsveriet iespēju ēst banānus šādos laikos:
Pirms ēdienreizēm: banāna apēšana aptuveni 30 minūtes pirms ēdienreizes var radīt sāta sajūtu un samazināt pārēšanās iespējamību ēdienreizes laikā.
Kā uzkoda: viens vidēja lieluma banāns satur 105 kalorijas, kas nozīmē, ka tā ir laba uzkoda ar zemu kaloriju daudzumu.
Pirms treniņa: tā kā banāni palielina enerģiju, iespējams, varēsiet vingrot intensīvāk un savukārt sadedzināt vairāk kaloriju treniņa laikā, ja apēdīsiet vienu pirms treniņa.
Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc banāni var palīdzēt svara zaudēšanā, ir to šķiedrvielu saturs. Šķiedrvielas var ātrāk radīt sāta sajūtu, samazināt pārtikas uzņemšanu un palīdzēt samazināt svaru.
Nenogatavināti banāni satur vairāk šķiedrvielu nekā nogatavināti banāni, tāpēc izvēlieties tos, ja mērķis ir svara zaudēšana.
Banānu ogļhidrātu saturs ir vēl viens veids, kā banāni palīdz svara zaudēšanā. Ogļhidrāti bieži tiek noniecināti, runājot par svara zaudēšanu, taču tie ir būtisks enerģijas avots cilvēka ķermenim.
Banānos esošos ogļhidrātus var pārveidot enerģijā, kas palīdz treniņos. Pētījumi liecina, ka banāna apēšana pirms vai riteņbraukšanas treniņu laikā var nodrošināt ātrāku laiku un labāku atjaunošanos nekā tikai ūdens dzeršana.
Vingrinājumi apvienojumā ar zemu kaloriju diētu var palīdzēt zaudēt svaru, un banāni ir zema kaloriju pārtika, kas var sniegt enerģiju treniņa laikā.
Viens vidēja lieluma banāns satur šādas uzturvielas:
Banāna uzturvērtība ir atkarīga no tā gatavības pakāpes. Banānam nogatavojoties, ciete sadalās. Nenogatavināti banāni satur vairāk šķiedrvielu un mazāk cukura, savukārt gatavi banāni satur mazāk šķiedrvielu un vairāk cukura.
Citi gadījumi, kad var apsvērt banānu ēšanu, ir šādi:
Pēc treniņa: banāni var būt lieliska uzkoda pēc treniņa, jo tie var papildināt sviedru laikā zaudētās uzturvielas un elektrolītus.
Ar B12 vitamīnu: ja lietojat B12 vitamīna piedevas vai injekcijas, apsveriet to lietošanu kopā ar banāna ēšanu. Lielas B12 vitamīna devas samazina kālija līmeni organismā. Tā kā banānos ir daudz kālija, to ēšana var palīdzēt uzturēt līdzsvaru.
Pirms gulētiešanas: dažas no banānos esošajām uzturvielām (piemēram, magnijs, triptofāns un B6 vitamīns) ir saistītas ar uzlabotu miegu. Var apsvērt banāna ēšanu pēc vakariņām kā daļu no vakara nomierināšanās rutīnas.
Banānos ir daudz ogļhidrātu un cukuru. Saldie ēdieni var paaugstināt cukura līmeni asinīs, kas izraisa šādus simptomus:
Tā kā banāni arī satur šķiedrvielas, un nenogatavināti banāni satur rezistentu cieti, kas darbojas līdzīgi šķiedrvielām, viena banāna apēšana, visticamāk, ne pārāk paaugstinās cukura līmeni asinīs.
Tomēr, apēdot daudz banānu (īpaši saldu, nogatavojušos) vienlaikus vai tukšā dūšā, palielināsies cukura līmeņa asinīs paaugstināšanās risks.
Banānus parasti ir droši ēst mērenībā, ja vien nav spēkā šādi nosacījumi:
Alerģijas: izvairieties no banāniem, ja ir alerģija pret tiem.
Diabēts: cilvēkiem ar diabētu var būt nepieciešams ierobežot banānu patēriņu. Banānu augstais ogļhidrātu saturs var paaugstināt cukura līmeni asinīs.
Nieru slimība: Tā kā banānos ir augsts kālija līmenis, cilvēkiem ar vidēji smagu vai smagu nieru slimību jākonsultējas ar veselības aprūpes speciālistu par to, kāds banānu daudzums viņiem ir drošs.
Migrēna: ja ir nosliece uz migrēnu vai cita veida galvassāpēm, ieteicams ierobežot banānu uzņemšanu līdz pusei tases dienā. Banāni dažiem cilvēkiem var izraisīt galvassāpes.