Tava “veselīgā” brokastu izvēle var palielināt vēža risku

© Pexels.com

Daudzas brokastu iespējas šobrīd tiek prezentētas kā veselīgas un ērtas, taču jaunākie pētījumi liecina – īpaši stipri apstrādāti pārtikas produkti, piemēram, daži iecienīti brokastu produkti, var būt saistīti ar augstāku vēža risku, tostarp galvas, kakla un barības vada vēzi, raksta “express.co.uk”.

Pārstrādātas desas un citi gaļas izstrādājumi

Pētnieki no Bristoles universitātes un IARC atklājuši, ka cilvēkiem, kuri uzturā lieto vairāk stipri apstrādātu pārtiku, tostarp desas un citu gatavo gaļu, ir par 23% lielāks risks saslimt ar galvas un kakla vēzi un par 24% - ar barības vada vēzi, salīdzinot ar tiem, kuru uzturs tādu pārtiku satur mazāk.

Pexels.com

Brokastu pārslas un saldināti jogurti

Tiek identificēti arī citi brokastu produkti, kas var veicināt risku, tostarp:

pārslas ar augstu pievienotā cukura un mazu šķiedrvielu saturu, bieži satur akrilamīdu, augļu garšas jogurti, kuriem pievienots aspartāms un citi saldinātāji.

Maize no rūpnīcas un "lētās brokastis"

Sarkanajā sarakstā ir arī lielveikalos nopērkamā maize - gatavota ar ķīmiskiem papildinātājiem, kas tiek klasificēti kā stipri apstrādāts produkts. Katrs 10% pieaugums stipri apstrādāto pārtikas produktu patēriņā var palielināt vēža risku.

unsplash.com

Sviests vai margarīns - ko labāk izvēlēties?

Lai gan margarīns kādreiz tika popularizēts kā veselīgāka alternatīva sviestam, mūsdienu uztura speciālisti iesaka būt uzmanīgiem. Daudzi margarīni satur daļēji hidrogenētas eļļas un mākslīgas piedevas, kas var veicināt iekaisuma procesus organismā. Savukārt labas kvalitātes sviests, īpaši no ar zāli barotiem lopiem, satur dabiskas taukskābes un vitamīnus (piemēram, A, D, K2), kas ir vērtīgi veselībai - protams, mēreni lietojot. Ja iespējams, izvēlies nelielu daudzumu dabīga sviesta, nevis stipri apstrādātu margarīnu, īpaši, ja centies samazināt mākslīgu sastāvdaļu daudzumu uzturā.

Kā tu vari sevi pasargāt?

Izvēlies pilngraudu vai maz apstrādātas brokastu pārslas - daudz šķiedrvielu, bez saldinātājiem.

Jogurtu izvēlies dabīgu, nesaldinātu un, ja vēlies saldumu, papildini pats ar svaigām ogām.

Izvairies no regulāras desu un saldētu brokastu produktu lietošanas.

Pexels.com

Ko ēst brokastīs, lai samazinātu vēža risku?

Lai pasargātu sevi no potenciāliem vēža riskiem, ieteicams brokastīs izvēlēties minimāli apstrādātus, šķiedrvielām bagātus un antioksidantiem pilnus produktus. Ideāls piemērs ir auzu pārslu putra ar ogām, dažām sēklām (piemēram, linsēklām vai čia), kā arī nelielu daudzumu riekstu - šāds komplekts ne tikai ilgstoši nodrošina sāta sajūtu, bet arī palīdz regulēt iekaisuma procesus organismā. Tāpat vērtīga ir dabiska, bezpiedevu jogurta kombinācija ar augļiem, kā arī pilngraudu maize ar avokado vai dārzeņiem. Jo tuvāk produkti ir to dabiskajai formai, jo labāk - tavai veselībai un garastāvoklim.

Ja vēlies samazināt vēža risku - pārdomā, ko liec savā brokastu šķīvī, pat ja šie ēdieni tiek pozicionēti kā draudzīgi un piemēroti brokastīm!

Dzīvesstils

Ja karstās naktīs ciešat no bezmiega, zinātnieki piedāvā negaidītu risinājumu: uzvelciet zeķes pirms gulētiešanas. Lai gan tas šķiet neloģiski, pētījumi apstiprina, ka šī vienkāršā metode palīdz ātrāk aizmigt un uzlabo miega kvalitāti.